Зміст статті

7 березня 2019Михайло Сокульський

Кілька варіацій з розбитої скриньки

Призабуті музичні перлини Львова з різних століть.

Музична культура польського та австрійського Львова потрохи відходить у забуття та заміняється Львовом українським, проте тіні найрізноманітніших митців, які тут творили, досі захоплюють уяву та звучать актуально.

Збігнєв Куртич

Польський співак, гітарист і композитор. Народився 1919 року в сім'ї диригента львівського оркестру мандоліністів "Hejnał" Мечислава Куртича. З дитинства займався музикою – спершу опанував гру на скрипці, проте пізніше обрав гітару як основний інструмент. У Львові він починав свою музичну кар'єру, проте у 1946 році Куртич виїхав до Польщі, де й отримав справжню популярність. Його найбільшим хітом стала пісня "Cicha woda". Також  він став автором пісень "Jadę do ciebie tramwajem" і "Wołam cię". Також Куртич співпрацював з Польським радіо, виступав у програмі "Podwieczorek przy mikrofonie" та керував варшавською музичною кав'ярнею "Pod Gwiazdami".

Франц-Ксавер-Вольфґанґ Моцарт

Син видатного композитора Йоганна Вольфганга Амадея Моцарта, австрійський композитор, найяскравіша частина чийого життя пройшла у Львові. Зокрема, у 17-річному віці він перебрався на Галичину, де давав приватні уроки музики у Підкамені, Бурштині та Львові, здійснював постановки п'єс, давав концерти та організовував світські та церковні хорові колективи, зокрема, музичне товариство св. Цецилії, яке стало першою музичною школою у Львові. Чи не найграндіознішим з його виступів було виконання знаменитого "Реквієму" у Соборі Святого Юра в 1826 році.

Войцех Кіляр

Відомий польський композитор. Народився 1932 року у Львові на вулиці Сапіги, 89 (зараз С. Бандери). Як і Куртич, після війни переїхав до Польщі, де одержав вищу музичну освіту і згодом навчався у Франції. Як композитор розвивався в руслі неокласицизму та авангардизму, проте пізніше перейшов до більш простих форм. Написав чимало релігійних творів. Та найбільше Кіляр прославився як автор саундтреків до фільмів, працював з такими світовими кінорежисерами, як Кшиштоф Зануссі, Роман Полянський, Френсіс Форд Коппола. Зокрема, його музика звучить у таких стрічках, як Дев'ята брама, Піаніст та Дракула.

Еугеніуш Бодо

Останні роки свого життя у Львові провела і зірка довоєнного польського кіно та естради. У 1939 році Бодо мешкав в приміських Брюховичах. Там він, знаючи трохи російську, став конферансьє та виступав в театрі Tea-Jazz Генрика Варса разом з Збігнєвом Куртичем, записував свої пісні у російській версії, зокрема, "Ничего не знаю" і "Ждем вас во Львове". У червні 1941 році його заарештував патруль НКВС, і подальша доля Еугеніуша Бодо залишається невідомою.


Варіанти дякують Witold Milosz за ідею та натхнення

фото: wikipedia.org

Автор: Михайло Сокульський

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.