Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Транскордонний форум журналістів у Луцьку

Вівторок, 24 грудня 2019, 16:10

У Луцьку відбувся транскордонний форум журналістів

Транскордонний форум журналістів у Луцьку

У Луцьку відбувся транскордонний форум журналістів в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

Впродовж 16-18 грудня в Луцьку в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна відбувався Транскордонний форум журналістів, який відвідали близько 60 журналістів та представників різних організацій з Польщі, Білорусі та України.

Протягом трьох днів учасники Форуму мали можливість ознайомилися з проєктами, які реалізують у Луцьку за сприяння Програми транскордонного співробітництва. 

Зокрема, у межах проєкту "Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна" триває реконструкція замку Любарта, де почали відновлювати вежу Чорторийських, оборонну стіну та частину келій монастиря єзуїтів. Бюджет проєкту складає 1,34 мільйонів євро коштів Євросоюзу, а ще 114 тисяч євро виділили з місцевого бюджету. Усі роботи планують завершити влітку 2020 року і відкрити для відвідувачів інтерактивний музей-майстерню лицарства та середньовіччя.

Управління ДСНС України у Волинській області у рамках Програми транскордонного співробітництва завершує проєкт "Ефективна координація рятувальних заходів в Остроленцько-Сєдлєцькому субрегіоні та Волинській області". Його бюджет складає 747 тисяч євро. З цих коштів 672 тисяч євро становлять грантові кошти, а 74 тисяч євро – внесок місцевого управління ДСНС.

Також наприкінці 2018 року стартував проєкт технічної допомоги "Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області". Його вартість становить 1,8 млн євро, з яких 750 тисяч євро – субвенція з держбюджету України, 75 тисяч євро – співфінансування, а 680 тисяч євро – грант від ЄС. Згідно з проєктом, у Волинській області планують створити сучасний навчально-тренувальний центр для фізичної та психологічної підготовки рятувальників-газодимозахисників у будівлі на вулиці Тарасова в Луцьку. Також за ці кошти закуплять пожежно-рятувальний автомобіль, автомобіль газодимозахисної служби, 11 компресорів та 60 апаратів на стисненому повітрі. 

Загальний бюджет проєкту "Безпека на транскордонній білорусько-польській території. Укріплення потенціалу пожежних і рятувальних служб" становить 4,5 мільйонів євро. Він спрямований на підвищення кваліфікаційного потенціалу прикордонних підрозділів та проведення інформаційної кампанії серед населення, яке мешкає на цих територіях.

Інший луцький проєкт "Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма і Луцька" передбачає розробку комплексної системи організації руху в Луцьку. А саме: капітальний ремонт вулиці Рівненської з облаштуванням пішохідних та велосипедних доріжок, реконструкція мереж вуличного освітлення на вулиці Рівненській та вулиці Конякіна, капітальний ремонт світлофорів.

Крім цього, у 2007-2013 роках Луцький зоопарк отримав 1,360 мільйонів євро грантових коштів на проєкт "Модернізація зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони в Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму". 

Зазначимо, що Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна здійснюється уже 15 років, усі проєкти є некомерційними та сприяють поліпшенню якості життя мешканців Східної Польщі, Західної України і Білорусі. 

Перший період Програми стартував у 2004-2006 роках і вони фінансувалися програмою TACIS. За цей час за 45,8 мільйонів євро профінансували 167 проєктів, які спрямовані на розвиток прикордонних територій України, Білорусі та Польщі. У 2007-2013 роках ця програма здійснювалася у рамках Європейського інструменту сусідства і партнерства (ЄІСП), фінансування якої збільшили до 170 мільйонів євро та реалізували 117 проєктів.  У 2014-2020 роках програма діє у рамках Європейського інструменту сусідства (ЄІС) та реалізує 65 проектів вартістю 165 мільйонів євро. Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна буде триватиме й в 2020-2027 роках.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.