Садовітка Подоляк готується до закриття українських бібліотек

Середа, 19 лютого 2020, 11:54

Ірина Подоляк заявила про реорганізацію бібліотек та поклала відповідальність за наповнення фондів публічних бібліотек на місцеву владу.

Про це вчора, 18 лютого, під час брифінгу щодо стратегії розвитку бібліотек і повернення культури читання повідомила заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк.

Міністерство культури, молоді та спорту збирається популяризувати читання у школах та дитсадках.

"Взагалі вся мережа бібліотек в Україні складає близько 33 тисяч бібліотек. Це всі бібліотеки: шкільні, наукові, відомчі, публічні. Публічних бібліотек серед цих 33 тисяч бібліотек є близько 15 тисяч. Зараз ми маємо доволі багато ініціатив у зв'язку з децентралізацією, пов'язаних з реорганізацією бібліотечних систем. Зараз ми розпочали працювати над змінами до закону про бібліотеку і бібліотечну справу. Ми мусимо розуміти, що відповідальність за наповнення фондів, за те, в якому стані є публічна бібліотека, передусім, лежить на органах місцевого самоврятування" – наголосила Ірина Подоляк.

Натомість, як написав на свїй сторінці у Фейсбуці видавець "Видавничої групи KM-Букс" Ярослав Маринович, через те, що держава зупинила поповнення фондів бібліотек і преклала цей обов'язок на місцеву владу, більшість бібліотек закриють.

"Я зрозумів, що нею прийнято остаточне рішення про скорочення бібліотек. Це відбудеться під виглядом передачі всього місцевим органам влади і нехай вони вирішують потрібно їм це чи ні... А зараз на фоні падіння економіки і ВВП, скорочення доходів місцевих громад, це буде тягар для місцевих бюджетів і це перше, що підпаде під скорочення. При цьому, поповнення фондів вони зупинили, це означає, що бібліотеки не отримають з цього року нові книжки, тільки дитячі, і то в меншому розмірі, ніж у попередні роки. А якщо немає заміни фондів, то бібліотека і сама помре" – прокоментував Ярослав Маринович.

Мітки: бібліотека, бібліотеки Львівщини, Ірина Подоляк, Міністерство культури, молоді та спорту України, новини львова