Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Вівторок, 17 березня 2020, 10:12

5 нардепів з Львівщини не голосували за кримінальну відповідальність через зараження коронавірусом

нардепи з Львівщини

Верховна Рада схвалила закон про протидію коронавірусу.

Сьогодні вночі Верховна Рада прийняла законопроект №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)". "За" проголосували 344 народні депутати.

Закон, зокрема, передбачає штрафи й навіть позбавлення волі в разі порушення правил карантину. Також у документі йдеться про відпустки, декларування доходів та ввезення медичних виробів і медичного обладнання.

"Порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян" – йдеться у законопроекті.

Законом передбачається наступні норми тимчасового характеру:

- проведення закупівлі товарів, робіт і послуг необхідних цієї мети без застосування процедур, передбачених ЗУ "Про державні закупівлі";

- стовідсоткова передоплата за такі товари, роботи і послуги;

- звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів і/або медичного обладнання, призначених для запобігання виникненню та поширенню коронавірусу;

- контроль з боку Кабінету міністрів щодо цін на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

У проекті прописується можливість роботи з дому для працівників, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки; надання права власникам змінювати режими роботи органів, установ, підприємств, установ, організацій, зокрема, прийому і обслуговування фізичних та юридичних осіб з обов'язковим інформуванням населення про це через веб-сайти і інші комунікаційні засоби.

Крім того, в законі прописується адміністративна відповідальність за самовільне залишення місця карантину особою, яка може бути інфіковано хворобою COVID-19, а також підвищення кримінальної – за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна), Тарас Батенко (За майбутнє), Ярослав Юрчишин (Голос), Святослав Вакарчук (Голос), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра).

Були присутні у залі, але не голосували: Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Відсутні на пленарному засіданні: Ірина Верещук (Слуга народу), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Галина Васильченко (Голос).

Утрималися: Наталія Піпа (Голос).

Нагадаємо, з 12 березня до 3 квітня в Україні запровадили карантин в навчальних закладах та обмежили проведення масових заходів, також Україна закрила кордон для іноземних громадян. Станом на ранок 17 березня зафіксували вже 7 випадків зараження коронавірусом.

13 березня через коронавірус померла людина – 71-річна жінка з Житомирської області. Станом на 16 березня у Львівській інфекційній лікарні перебуває 8 хворих з підозрою на коронавірус.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.