Зміст статті

10 квітня 2020Христина Шарамова

Юрій Кужелюк: Львів переживе й коронавірус

Розмова з депутатом Львівської міськради Юрієм Кужелюком.

Варіанти розмовляють з головою фракції Громадянська позиція у Львівській міській раді, а також членом комісії з питань фінансів та планування бюджету, Юрієм Кужелюком.

Як Ви сьогодні виконуєте свої депутатські обов'язки?

Прийоми скасував. З виборцями спілкуюсь телефоном. Засідання бюджетної комісії проводяться в режимі on-line.

Чи дотримуються жорсткого карантину депутати Львівської міської ради?

Намагаюсь дотримуватися. Без нагальної потреби на вулицю не виходжу. Про інших не знаю, сподіваюсь, що так.

Як Ви оцінюєте ситуацію з поширенням коронавірусу у Львові?

Поки що ми знаходимося на початковій стадії розвитку. Незабаром підуть результат масового та безконтрольного повернення заробітчан з-за кордону. Другий критичний момент – святкування Великодніх свят. Недотримання значною частиною населення вимог карантину також принесе свої результати. На жаль, і людськими життями.

Ви за м'яку модель карантину чи за тотальну заборону на пересування?

М'яка модель можлива в суспільствах з високою свідомістю і законослухняністю громадян (Австрія, Німеччина, де смертність низька – на рівні 2%). Українці до таких не відносяться. Ми, на жаль, дуже схильні до анархії. Адже не можемо в неділю без шашликів. Та й траву на Знесінні не гріх запалити. Прикольно, правда ж? Ото ж судіть самі.

Як Ви, як депутат, оцінюєте дії влади у місті та області?

Місцеву владу, на жаль, центральна влада залишила сам на сам з проблемою. І це так у всій Україні. Більш бездарного керівництва, ніж минулий уряд, мабуть не було за весь час існування України, як держави. Тести, маски, захисні костюми, апарати штучної вентиляції легенів, інше обладнання купують за кошти міського бюджету чи волонтерські пожертви. Вся допомога центру концентрується в обіцянках, що ось-ось все буде, а також у тому, що вони врізали доходи місцевих бюджетів. Лише зараз щось починає з'являтися. Хоча згідно статистичних даних ситуація у нас далеко не найгірша.

Чи будуть збиратись депутати Львівської міськради, щоб вносити зміни до бюджету?

Ми на попередній сесії внесли зміни до бюджету і надали міськвиконкому право розпоряджатися додатковими коштами, які виділені на потреби медичної галузі.

Чому Львівська міськрада виявилась не готовою до роботи в цифрових форматах? Вона запровадила електронний документообіг лише після карантину?

Частково документообіг в Львівській міськраді вже діє. Чому не повністю? Та мабуть тому, чому він і не діє в усій державі. Якщо люди змушені подавати і отримувати документи у вигляді паперових заяв, документів, довідок тощо, то про який повний цифровий формат може йти мова.

Чи планують проводити сесію Львівської міськради в онлайн-режимі?

Ні. Поки що єдиною потребою проводити сесію є необхідність додаткових коштів на потреби медицини, де потрібно скорочувати інші статті видатків. Якщо буде необхідність, то зберемося. Солдати на фронті воюють, лікарі в лікарнях працюють, депутати – також відповідальні люди.

Як Ви оцінюєте ефективність такої роботи?

Сесії в on-line режимі оцінюю негативно. 65 людей на одному екрані та ще й з голосуванням – це нереально.

Як представник міської комісії з питань фінансів та планування бюджету, чи можете Ви розповісти на що зараз Львів витрачає найбільше коштів?

Гроші витрачаються згідно з прийнятим бюджетом міста. Загальний фонд – на поточне життя міста. Фонд розвитку – на ремонт доріг, освітянських закладів, купівлю, транспортних засобів, дотації комунальним підприємствам. Під час карантину особливі видатки – це транспорт, оскільки виручка стала мізерною. І, звичайно, на медицину. На боротьбу з коронавірусом додатково передбачили використати понад 130 мільйонів гривень. Поки що. Частина потроху використовується, а як буде далі, і які варто буде приймати рішення, то ще побачимо.

Скільки бюджет Львова може недоотримати через запровадження карантину?

За перший квартал Львів виконав план з надходжень на 100,9%. Здається ніби добре, але за січень і лютий він виконувався на 104%. Падіння в березні відчутне. Як буде далі ніхто не знає, все залежить від рішень нашої наймудрішої Верховної Ради, які джерела надходжень вона у нас забере.

Які скарги надходять до Вас від виборців?

Особливих скарг немає. Люди переважно розуміють ситуацію. Щось поточне намагаюсь врегульовувати в телефонному режимі.

Які ідеї Ви лобіюєте нині насамперед?

Переважно я працюю як член бюджетної комісії. Окрім того займаюсь виборчим округом, а це значна частина Личаківського району, де вже каналізували 24 вулиці, а зараз ведуться роботи на вулиці Старознесенській. Там же замінили водопровідні мережі. Замостили 16 вулиць та двори житлового масиву "Провесінь". Збудували та відкрили дитячий садочок в СЗШ № 70 на Дорозі Кривчицькій. Відремонтували та запустили в дію басейн у школі-садку "Провесінь", де ще будується додатковий  корпус школи на 3 поверхи. Розробили ПКД на будівництво спортивного і актового залів у школі № 63. Збудували дитячо-спортивний майданчик у цій школі на вул. Личаківській.

Завершується будівництво спортивного майданчика в житловому масиві "Провесінь". Відремонтували спортивний зал у СЗШ № 71. Ведеться реконструкція Личаківського парку. Повністю реконструювали вулицю Богданівську. Серйозною проблемою, яку я намагаюсь вирішити, э будівництво розв'язки на перетині вулиць Личакіської, Пасічної та Глинянського тракту. Розпочали проектування.

Це так коротко про основне. Вважаю, що депутат не повинен говорити загальні фрази про те, за що він боровся, а мати можливість завжди вказати на об'єкти, до будівництва яких він доклався.

Що нас чекає після завершення карантину? Чи вдасться Львову подолати кризу?

Львів пережив монголів, польську окупацію, дві світові війни, перших і других совітів, Сталіна, Гітлера, радянську владу та Януковича. Переживе і коронавірус. Питання лише якою ціною. І чи це друге за остання шість років потрясіння навчить людей нарешті бути відповідальними та перестати вірити в гарні казочки й чекати від когось чуда. Адже ж рік тому вже говорили: "Та гірше вже не буде". Виявляється, що гірше може бути завжди, а подекуди й значно. Чи ми навчились чомусь, стане зрозуміло восени після результатів виборів місцевих  рад. Чи оберемо будівничих, які щось вміють, чи чергових нових людей – борців і обіцяльників. Надія вмирає останньою.


Публікація у межах Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації

Автор: Христина Шарамова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.