Сех не хоче, аби «Шеврон» зробив з України Еквадор

Четвер, 6 грудня 2012, 12:41

Новообраний народний депутат України, екс-голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Ірина Сех запитала представників компанії «Шеврон», чи не повториться в Україні ситуація в Еквадорі, який має суд з «Шевроном» на 18 мільярдів доларів за шкоду екології.

Про це йшлося вчора, 5 грудня, на зустрічі «Шеврон» із представниками Львівської ОДА, облради, голів райрад та РДА Львівщини, інформує кореспондент Варіантів

«В інтернеті є інформація, що «Шеврон» повинен виплатити Еквадору 18 мільярдів доларів за шкоду екології, чи не будуть такі проблеми і в Україні?», – запитала Сех регіонального представника «Шеврону» Пітера Кларка.

Той підтвердив, що дійсно, судова справа Еквадору проти Шеврону зараз триває.

Однак, за його словами, нафту із сланцю в цій країні видобувала фірма «Тексіко», яка пізніше злилася з «Шевроном».

Остання після злиття перебрала на себе всі активи і судові справи «Тексіко».

«Компанія «Тексіко» найняла місцеві компанії для видобування нафти у джунглях. Відходи після результатів буріння просто складались у ями біля цих свердловин. ПІсля закінчення періоду уряд Еквадору попросив компанію Тексіко почистити ями з цими відходами, компанія це зробила і уряд Еквадору підписав усі необхідні документи», – розповів Кларк.

Утім, додав він, представники місцевих громад, де видобувалася нафта, подали в суд на компанію «Шеврон»,наголошуючи, що довкіллю була завдана непоправна шкода. Вони зробили це, розуміючи, що від місцевих компаній вони не зможуть отримати відшкодування

«Ви повинні зрозуміти і позицію компанії Шеврон – ми не можемо брати на себе відповідальність іншої компанії. І суд повинен захищати права та інтереси компанії Шеврон», – резюмував Кларк.

Нагадаємо, у травні цього року компанія Шеврон виграла конкурс на право розробки Олеського родовища сланцевого газу на Львівщині. Львівська облрада вважає, що такі розробки завдадуть шкоди екології області. 

Мітки: еквадор, львівгазвидобування, сланцевий газ, Шеврон