Зміст статті

27 липня 2020олександр ковальчук

Ragapop "Сяся" (2020)

Не зовсім здалий мініальбом учасниць стерильного гурту Dakh Daughters на вірші Івана Франка.

Сайд-проєкт учасниць колективу Dakh Daughters (Руслана Хазіпова та Ганна Нікітіна) намагається одружити Івана Франка з проєктами Кевіна Мартіна The Bug та King Midas Sound.

Після минулорічного альбому "Air" стерильненькому колективу Dakh Daughters з його театралізованими порохами варто було розбігтись назавжди десь за очі. Десь так, певне, й з'явився проєкт Ragapop з EP "Сяся" на вірші Івана Яковича Франка, який намагається ритуалізованим театралом викресати наелектризовану іскру відьмацької чортівні.

Слобожанська харизма Хазіпової наче доречна для непевності таких слічних моментів, але щось не так. Повторюється історія кастрованого скелетика старобільського Гаррі Поттера у фільмі Дике поле з його піонерським мовчанням. Це ніби й не учнівське прочитання віршів Лесі Українки столичним колективом Тільки Світло, і не порнографічне бренькання колективу Liloviy на вірші Юрія Іздрика, але щось знову не так. Хазіпова, звісно, що танк. Але, наприклад, культурна експропріація ДахиБрахи завжди щось намагалась міксувати й свого (окрім цьогорічного диску "Alambari"), і тому так випереджала у віках профанне белькотіння Dakh Daughters. Тішить, звісно, місцеве зазіхання на територію The Bug та King Midas Sound, але цього наразі мало.

Ragapop тягнуть на дно фейкові навички Dakh Daughters і це вже типова ситуація для нової української музики, де саунд та лірика живуть за кілометр один від одного та ніяк не перетинаються взагалі. Зрозуміло чого Ragapop хоче (небезпечний рожен потойбіччя), але на EP "Сяся" якось зовсім мало єдности чи синергії. У всій цій мольфарії їм краще оминати десятою гуцулів франківського Моха та краще податися на навчання до Гріші Семенчука.

Лише моментами цей відьмацький стайл дає чогось загостреного ризиком, і коли Хазіпова на трохи замовкає, то це зрештою можна слухати дещо довше. У замовляннях проєкту Ragapop якась бородата інтонація іронії, а фолкові момент взагалі не вигрібають чогось потрібного (демонічного) своїми стилізаціями. У подальшій творчости проєкту Ragapop варто взоруватись на найкращі моменти треку "Гордості", а для загального розвитку краще слухати новий альбом Lonnie Holley "National Freedom" (2020).

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.