Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Іван Собко

Вівторок, 11 серпня 2020, 16:50

Влада Львівщини розпочала другу хвилю боротьби з Covid-19

Іван Собко

На Львівщині в рамках розгортання "другої хвилі" боротьби з коронавірусом залучать додатково 3,5 тисячі лікарняних ліжок. 

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 11 червня, під час брифінгу заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко повідомив про розгортання "другої хвилі" карантину на Львівщині.

Станом на сьогодні пацієнтів з підтвердженим діагнозом на коронавірус приймають у 16 лікарнях області, найближчим часом додадуть ще 6 лікарень; 5 та 6 лікарню міста Львова, Буську ЦРЛ, Золочівську ЦРЛ, Червоноградську міську лікарню, Стрийська ЦРЛ буде додана у випадку великої кількості захворювань.

"Чим більше послаблень, тим більше люди забувають про приховану загрозу. Зверніть увагу на кількість людей біля водойм, у закладах громадського харчування. Взагалі неприпустимо організовувати заходи на понад 100 осіб, такі як весілля, коли порушуються усі норми карантину. Заклад, в якому порушувались норми, мав би бути, як мінімум, оштрафований", – зазначив Іван Собко.

Також Іван Собко повідомив, що станом на сьогодні у Львівської області від коронавірусу померло 309 осіб, 31 людина знаходиться на апараті штучної вентиляції легень, поки кількість апаратів ШВЛ покриває потреби лікарень для лікування пацієнтів з ускладненнями.

"Любомир Рак, головний лікар Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру, розповідає, що ще три місяці тому кожен другий пацієнт не потребував кисню. Тепер уже потребує кожен або кисневу маску, або ШВЛ. Раніше йому вистачало однієї бочки кисню на місяць, на три тижні, зараз йому вистачає на три доби. Covid-19 робить залежною від кисню людину, яка має хронічні захворювання", – наголосив Іван Собко.

Лікування одного важкохворого на Covid-19 на день вартує від 3 до 5 тисяч гривень. За словами Івана Собка, минулого тижня голова Львівської ОДА Максим Козицький підписав розпорядження про виділення 580 тис. грн. на медикаменти та кисень та дороговартісні антибіотики для інфекційної лікарні.

Також, як повідомив Іван Собко, є проблема з наданням хворим пацієнтам первинної медичної допомоги.

"Кожен інфекціоніст мені сигналізує, що сімейні лікарі не допрацьовують, буває, вимикають телефони, не контактують з пацієнтами, при тому мають зарплатню вдвічі чи втричі вище, ніж інфекціоністи. Сімейні лікарі інколи навіть не збираються проліковувати пацієнта, а одразу ж викликають карету швидкої допомоги, і відправляють пацієнта до Львова", – зазначив Іван Собко.

Також, як зазначив Іван Собко, центр легеневого здоров’я та обласна інфекційна лікарня потребують дофінансування по медичних пакетах на надання допомоги хворим із коронавірусною інфекцією. Центру легеневого здоров’я бракує мільйона гривень щомісяця, щоб надавати висококваліфіковану допомогу. 

Іван Собко додав, що усі лікарі, котрі працюють з пацієнтами, хворими на коронавірус, отримують по 300% надбавок до зарплатні, проте, усі кошти котрі виділяють на боротьбу з Covid-19, не покривають витрат на необхідні медикаменти.

Нагадаємо, станом на сьогодні завантаженість ліжок у медичних закладах області становить 53,31%, що на 3,31% більше від встановленого показника у 50%. Через це область підпадає під критерій щодо посилення карантинних заходів.

Додамо, з серпня в Україні запрацювавала нова система рівнів епідемічної небезпеки поширення Covid-19. Регіони України поділили на зелену, жовту, помаранчеву і червону зону залежно від рівня заповненості ліжок, кількості тестувань на 100 тисяч громадян, відсотка виявлення хворих і динаміки захворюваності. Слідкувати за введенням зон можна на інтерактивній карті.

Львів та три райони області опинилися у помаранчевій зоні поширення коронавірусу, проте у місті працюватимуть заклади фізичної культури і спорту.

Загалом карантин в Україні, який запровадили з 12 березня, продовжили до кінця серпня. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.