Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

ВО "Батьківщина"

Прес-реліз,   П'ятниця, 25 червня 2021, 17:50

Тарифна війна влади проти власного народу – Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

В Україні продовжують зростати тарифи на газ.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку. 

«Що не тиждень, то українців «тішать» новими тарифними новинами. Так, ціни на газ в Україні в липні знову перерахують, і звісно ж не на користь громадян. Постачальники піднімуть ціни на блакитне паливо в місячних тарифах у зв’язку з ростом цін на європейському ринку.

Подорожчання, принаймні, кажуть, що буде тимчасовим, і споживачам обіцяють повернути колишні тарифи, як тільки ситуація на європейському ринку відновиться. Та як стверджує українська народна мудрість «обіцянка – не цяцянка…».

Ще одна з причин підвищення тарифів на газ полягає в тому, що Росія штучно обмежує поставки газу до ЄС, щоб утримувати високу ціну. В результаті сховища після зими до сих пір не заповнені.

Ціни на газ в Європі досягли в червні чотирирічного максимуму. Україна пропонує Росії збільшити транзит, але «Газпром» відмовляється йти на такий крок. Так, якщо в червні газ в місячних тарифах в середньому коштує для споживачів 10 гривень 70 копійок за кубометр, а за передоплатою 8 гривень 60 копійок за кубометр, то в липні цінник може піднятися до 12-13 гривень за куб.

І це при тому, що газопостачальна компанія «Нафтогаз України» оприлюднила місячнийтариф на газ для населення у червні 2021 року на рівні 11,94 грн/кубічний метр. А це на 50% вище, ніж тариф “Фіксований” (7,96 грн/куб. м), який діє протягом року (з 1 травня).

Вкотре зазначу, що вартість газу вітчизняного видобутку, за офіційними повідомленнями, складає 2 гривні 30 копійок (!).

І наша політична команда у парламенті буде публічно примушувати повернути ціни на газ на той рівень, який збігається з вартістю українського газу. Крім того, вимагатимемо звіту у Верховній Раді членів НКРЕКП, аби запитати у них, звідки на кожному кубометрі взялося 10 гривень «відкату».

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Батьківщини» (№1177), який встановлює справедливе нарахування за газ і пускає на потреби людей дешевий газ українського видобутку, а не дорогий імпортний.

До того ж, геологічні розвідки показують, що надра України мають великий ресурсний потенціал – приблизно 1,3 трлн. куб. газу. Для цього потрібні багатомільярдні інвестиції та ретельні дослідження, що будуть підтверджені розвідкою. Однак зараз приватні видобувні компанії більш зацікавлені та вкладають кошти набагато активніше, ніж це робить держава. А насправді мало би бути навпаки, бо наразі газ українського видобутку забезпечує 2/3 від потреби нашої країни.

Погодьтеся, що ринок газу в Україні був би суттєво ефективніший без зайвої «прокладки» – «Нафтогазу»… Ця структура стоїть над ціноутворенням, видобутком та постачанням блакитного палива… Зайва ланка, яка просто використовує бюджетні кошти на високі зарплати своїм чиновникам.

80% же відсотків ціни газу всередині країни визначаються НАК «Нафтогаз». І в цих відсотках величезні можливості для зниження вартості. Окрім того, варто зазначити, що уряд не проаналізував або ж навіть не ввів у дію так звану «газову програму розвитку». Не було проведено широкомасштабної акції щодо програм з енергозбереження, аби в підсумку громадяни України використовували менше газу, а відповідно були й менші суми у платіжка» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.