Генпрокуратура взяла Садового за одне місце заради землі під нове сміттєзвалище

Середа, 3 листопада 2021, 16:20

Суд визнав протиправною бездіяльність Львівської міськради щодо Грибовицького сміттєзвалища та зобов'язав виділити землю під новий полігон.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора на своїй сторінці у Фейсбуці.

Верховний Суд зобов'язав Львівську міськраду припинити вивезення відходів на сміттєзвалище поблизу села Великі Грибовичі, виділити земельну ділянку під новий полігон, а також визнав протиправною бездіяльність міськради щодо Грибовицького сміттєзвалища.

Мерію Львова звинувачують у тому, що вона не забезпечила закриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, не провела його рекультивацію та вибір земельної ділянки для створення нового полігону, а також не побудувала завод з перероблювання відходів та сміттєсортувальний комплекс.

"Сміттєзвалище поблизу села Великі Грибовичі незаконно використовується понад три експлуатаційні періоди. Головним державним санітарним лікарем Львівської області ще у 2003 році винесено постанову про припинення його експлуатації. Порушення при використанні полігону підтверджено актом перевірки Державної екологічної інспекції у Львівській області та іншими доказами. Програмами поводження з відходами на 2010-2013 та 2014-2018 роки, іншими рішеннями міської ради передбачено вжиття заходів для закриття сміттєзвалища та пошуку ділянки для облаштування нового сучасного полігону з належними інженерними системами та сміттєпереробним заводом.

Разом з тим, необхідних для цього заходів виконавчим комітетом та міським головою не вжито, у зв’язку з чим судами встановлено факт невиконання відповідачами своїх зобов’язань щодо забезпечення екологічної безпеки та підтримання екологічної рівноваги, що суперечить інтересам держави" – йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у вересні 2020 року ДАБІ дозволила міськраді розпочати рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а у липні 2021 року місто підписало контракт на будівництво сміттєпереробного комплексу на вул. Пластовій з польською компанією Control Process S.A. 

Крім цього, з 2017 року львівське сміття вивозять на інші полігони в області та Україні. Наприкінці липня минулого року три вантажівки із львівським сміттям затримали на Житомирщині, а на початку серпня того ж року львівське сміття виявили на Вінниччині.

Мітки: Верховний суд України, відео, Грибовицьке сміттєзвалище, Львівська міська рада, новини львова, Офіс генпрокурора, сміттєзвалище