Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

відновлена мозаїка "Море і риби"

ФБ Москаленка

Четвер, 4 листопада 2021, 16:41

На місці магазину Океан у Львові запрацює дитяча художня школа

відновлена мозаїка "Море і риби"

Компанія Ріел-естейт, яка знищила мозаїку "Риби" на будівлі магазину "Океан",  передала у власність Львова приміщення для дитячої мистецької школи.

Сьогодні, 4 листопада, на сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу "Про надання згоди на прийняття у власність об’єкта нерухомого майна на вул. Володимира Великого, 26-а шляхом укладення договору про пожертву". "За" проголосували 55 депутатів.

Відповідно до документа, компанія Ріел-естейт на виконання рішення виконкому Львівської міськради про відновлення мозаїки "Риби" на будівлі магазину "Океан" передала у комунальну власність приміщення на вул. Володимира Великого, 26-а, загальною площею 1000,4 кв. м. Приміщення перейде у власність Львова шляхом укладення договору пожертви.

У переданому приміщенні облаштують мистецький простір та розмістять дитячу мистецьку школу.

Як повідомила пресслужба Львівської міської ради, художню школу на території колишнього "Океану" відкриють до кінця року. Ремонт у приміщеннях своїм коштом зробив забудовник, а місто має придбати меблі та обладнання. Планується, що на третому поверсі будівлі облаштують аудиторії для дітей, а на четвертому поверсі діятиме міський виставковий зал, де експонуватимуть не лише дитячі роботи, а й роботи львівських художників.

"У цих приміщеннях буде філіал художньої коли імені Олекси Новаківського, яка в нас зараз діє на вул. Глінки, 1а. Ця школа має багато відділів − образотворче мистецтво, графічний дизайн, скульптура. Це наша єдина муніципальна художня спеціалізована школа, і там є конкурс − 3-4 дитини на місце, тому виникла потреба розширення для неї території. Тому на Володимира Великого ми відкриваємо ще один філіал цієї школи" − повідомила керівниця департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда.

Нагадаємо, торік у місті завершили виготовлення копії мозаїки "Море і риби" на колишньому магазині "Океан", що на вул. Володимира Великого, 26а.

Зазначимо, у 2019 році Львівська міськрада дозволила компанії Ріел-естейт груп, що знищила мозаїку львівського митця, після сплати штрафу в 90 тис грн продовжити реконструкцію магазину Океан.

Ще 18 липня 2019 року інспекція держархбудконтролю виявила, що забудовник знищив історичну мозаїку на будівлі колишнього магазину "Океан", а 22 липня на порталі е-петицій львів'янка зареєструвала петицію з вимогою оприлюднити план реконструкції магазину "Океан" у Львові, затверджений компетентними органами містобудування.

Також, 23 липня, відбулася зустріч Андрія Садового з реставраторами та художниками щодо цієї ситуації, на якій фахівці запевнили міського голову, що відновити мозаїку можливо. А вже 1 серпня у Львівській міськраді повідомили, що після усунення виявлених порушень забудовник знову зможе відновити реконструкцію магазину. Власник компанії пропонує передати місту приміщення на 1000 кв.м для відкриття там дитячої художньої та музичної школи.

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.