Зміст статті

29 листопада 2021Ірина Савчук

Валерій Веремчук: Жодного лікаря не скорочуватимуть

Розмова з головою Комісії охорони здоров'я та соціального захисту Львівської міськради Валерієм Веремчуком.

Варіанти розмовляють з головою Комісії охорони здоров'я та соціального захисту, депутатом ВАРТИ у Львівській міській раді Валерієм Веремчуком про створення територіальних медичних об'єднань у Львові.

Створення територіального медичного об'єднання (ТМО) передбачає ліквідацію юридичних осіб чинних лікарень та відповідно їхню нову реєстрацію як ТМО. Скільки триватиме перереєстрація лікарень?

Ми опрацьовували це питання на робочій групі. Юридичний департамент надав інформацію, що реєстрація буде оперативною. Наприклад, в четвер на сесії ми проголосували за утворення першого ТМО – ургентного, до складу якого увійшли: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, 8-ма міська клінічна лікарня та Львівська міська дитяча клінічна лікарня на Орлика. І вже в п'ятницю нову юридичну особу створили. Тобто, це питання одного-двох днів.

Яким буде процес передавання майна новим юридичним особам?

Це питання з юридичної площини. Раніше у нас було поняття "балансоутримувач". Самі лікарі кажуть, що їм краще проводити господарську діяльність, якщо майно буде у їхньому віддані. Оскільки створюється нова юридична особа, яка є правонаступником, тому й майно автоматично переходить на баланс лікарні. Тут жодних труднощів немає.

Як процес створення нових юридичних осіб та ліквідації нинішніх вплине на пацієнтів? Чи потрібно буде укладати нові декларації з лікарями та чи залишиться стабільним надання медичних послуг, зокрема тих, які фінансуються НСЗУ?

Це надзвичайно важливе питання. Ми також ставили його перед нашими посадовцям, НСЗУ, але наразі не отримали жодних письмових роз'яснень. Немає потреби переукладати декларації з сімейними лікарями. Деякі наші лікарні мають у своєму складі поліклініки, декларації – 1-ша лікарня, 4-та, 5-та. Є запевнення посадовців, яке погоджене з НСЗУ, про автоматичне продовження цих декларацій.

Разом з тим, є потреба укладати нові ліцензії з новими юридичними особами для вторинної та третинної медицини гарантованих медичних послуг. Але на це є пів року. Все регламентується чинним законодавством. За цей час всі ТМО мають виготовити нові ліцензії. Насправді мета реорганізації та медичної реформи загалом  у тому, щоб був позитивний вплив на пацієнта, щоб люди могли отримувати якіснішу медицину, ефективну, орієнтовану на пацієнта. Об'єднання лікарень – це один з інструментів цього процесу.

Як здійснюватиметься фінансування з НСЗУ в новостворених ТМО у 2022 році?

Так само. Як передбачає законодавство, ТМО укладатиме договори з НСЗУ на надання того чи іншого пакету гарантованих медичних послуг. І, відповідно, НСЗУ  розраховуватиметься з ТМО за кількість пролікованих випадків. Якраз ідея об'єднання була у тому, що вона дасть синергію та можливість укладати більше пакетів. Для укладання пакету послуг потрібно кілька складових: персонал з відповідною освітою та досвідом, обладнання та площа, де проводять лікування. Ми розраховуємо, що об'єднання допоможе укласти нові пакети.

Чи вплине реорганізація львівських лікарень на заробітну плату лікарів та якою буде схема нарахування?

Не є таємницею те, що сьогодні зарплата лікарів на низькому рівні. Якщо говорити про хірурга, то це – 10-12 тисяч гривень. Це не зарплата для людини, яка має таку відповідальність. Різні ТМО мають різні зарплати. Лікар – від 10 до 14 тисяч гривень. Ще однією метою утворень ТМО є змога підняти зарплати до вищого рівня усім працівникам лікарень.

Певні розрахунки для цього вже проводили. Були запевнення, що це вдасться зробити. Це ми обговорювали з експертами на наших робочих групах, щоб зарплата залежала від результатів роботи. Для цього потрібне певне програмне забезпечення. Як нам казали головні лікарі, то над ним уже працюють. Тож гідна зарплата медпрацівників також є завданням цієї реформи.

Наскільки місто готове підтримувати діяльність ТМО? Як утворення ТМО впливає на фінансування з міського бюджету медичних закладів? Чи вдасться оптимізувати певні статті витрат?

Цьогоріч маємо безпрецедентне фінансування лікарень Львова. Зі змінами, які ми прийняли нещодавно, бюджет розвитку – це майже 460 мільйонів гривень, загальний фонд – майже 180 мільйонів гривень. Разом – це вже 650 мільйонів гривень. Таких коштів медицина не бачила за всі роки Незалежності. Тому маємо нині стільки ремонтів, операційних, палат, створення реанімації для 8-ї лікарні, закупівлю дорогого обладнання: комп'ютерний томограф для 8-ї лікарні, обладнання для кохлеарної імплантації, для нейрохірургії, ШВЛи.

Зараз стоїть питання купівлі МРТ для 8-ї лікарні, ангіографа тощо. Це точно питання пріоритету для Львівської міської ради та депутатського корпусу. Коштом оптимізації роботи управлінь, адміністративного, управлінського персоналу, гадаю, що нам вдасться зекономити кошти. Проте треба розуміти, що ми не можемо  купувати дорогого обладнання у кожну лікарню. Ми не можемо купити МРТ вартістю 44 мільйонів гривень у кожну лікарню чи медлабораторію. Після утворення медоб'єднань маємо зрозуміти те, що і куди потрібно закуповувати, а що використовуватимемо спільно.

Скільки коштів з бюджету Львова планують виділити у 2022 році на організацію діяльності ТМО, а також на медичну сферу загалом?

Наполягатимемо на тому, щоб наступного року медицина також була у Львові в пріоритеті. А фінансування зможемо обговорювати лише після обговорення бюджету розвитку на 2022 року.

Яку кількість працівників медичних закладів планують скоротити? Яку суму планують зекономити внаслідок такої оптимізації персоналу та яке її відсоткове значення до загальних витрат на медичну галузь у Львові?

Варто наголосити на тому, що жодного лікаря не скорочуватимуть. Це питання обговорювалося, зокрема, й на засіданні Львівської міської ради. Скорочувати лікарів – це забирати можливість в укладанні пакетів НСЗУ. А головна умова укладання пакетів, як вже зазначав, наявність  певного лікарського персоналу. Це невигідно лікарням. Всі перейдуть на свої ж посади.

Чи отримують міські лікарні фінансування з обласного бюджету? Як взаємодіятимуть ТМО з обласним департаментом охорони здоров'я? Чи планується співпраця ТМО з іншими медичними закладами області?

Ми обговорювали це з колегами з області, і для нас важливо, щоб була співпраця. Маємо добрих лікарів і в міських лікарнях, і в обласних. Але ми хочемо добитися якості надання медичних послуг, а тому залучення лікаря з обласної лікарні, то це, як на мене, формальність. Я знаю, що наші лікарі з дитячої лікарні на Орлика роблять спільні операції з лікарями з Охматдиту.

У межах реформи лікарні нині конкурують між собою за пацієнта, за те, хто надасть якісну послугу. Проте в медицині це все важко назвати конкуренцією, оскільки найголовніше – це вчасно надати допомогу, максимально ефективно та якісно.

З державного бюджету міські лікарні отримали концентратори, скеровуються кошти на боротьбу з коронавірусом, фінансування кисневої мережі, хоча кисневу станцію ми закупили з міського бюджету. Оскільки державний бюджет – це наші з вами податки, то ми розраховуємо на те, що вони також підтримуватимуть львівську медицину. 

Публікація у межах Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.


фото: Фб Валерія Веремчука

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.