Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

земельна ділянка

П'ятниця, 18 лютого 2022, 13:58

В ОТГ забиратимуть частину доходів від продажу землі

земельна ділянка

Нардепи прийняли закон, який переддбачає вилучення у громад 10% коштів від продажу земель комунальної власності.

Про це повідомляє ГО "Асоціація міст України".

У вівторок, 15 лютого, Верховна Рада прийняла законопроєкт №5719 про внесення змін щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, за яким 10% коштів від продажу земель комунальної власності вилучатимуться до держбюджету.

Йдеться про землі сільськогосподарського призначення.

Як наголосили в "Асоціаціх міст України", закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" передбачив право фермерів викуповувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення з державної та комунальної власності, які перебувають у них в постійному користуванні, однак надходження до бюджетів територіальних громад від продажу цих земель наразі заблоковані через відсутність відповідного коду доходів у класифікаторі доходів бюджету. 

Тобто, прийняті зміни до Бюджетного кодексу дозволять Міністерству фінансів внести зміни до цього класифікатора та розблокувати викуп земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні фермерів.

Також закон передбачає, що 90% коштів від продажу земельних ділянок зараховуватимуться до бюджетів територіальних громад, а 10% – до держбюджету.

"Такі зміни порушують права власників (територіальних громад) розпоряджатися своїм майном та отримувати доходи від його реалізації, та звертає увагу, що після прийняття закону про "земельну децентралізацію" землі під такими фермерськими господарствами перейшли до комунальної власності" – заявили в АМУ.

Додамо, з 1 липня в Україні стартував продаж землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати землю можуть тільки фізичні особи-українці з обмеженням в 100 гектарів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.