Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Мечислав Мокшицький

ipress.ua

П'ятниця, 27 травня 2022, 13:35

Архієпископ Мокшицький вірить у повернення римо-католикам церкви Марії Магдалини у Львові

Мечислав Мокшицький

Архієпископ РКЦ Мечислав Мокшицький озвучив перелік неврегульованих питань у Львові.

Архієпископ Мечислав Мокшицький заявив, що Римо-Католицька Церква задоволена ініціативою відкриття левів на Польському військовому меморіалі та вірить у те, що це стане початком упорядкування подальших справ у Львівській архієпархії та всій Україні.

"Ми раді, що нам це вдалося зробити після багатьох зусиль, і я сподіваюся, що це перший крок до організації справ, пов'язаних з історією нашої Церкви у Львівській Архієпархії та історією Польщі", – сказав він.

Про це повідомило Польське інформаційне агентство (PAP).

Архієпископ висловив сподівання, що до храму св. Лаврентія у Жовкві  повернуться дві картини, які відреставрували в Польщі у співпраці з українською стороною, і які зараз знаходяться в Олеському та Золочівському замках.

Мокшицький наголосив, що важливим питанням для РКЦ також є повернення костелу Марії Магдалини у Львові, який сьогодні функціонує як органний зал.

Архієпископ нагадав, що згідно з указом експрезидент України Леоніда Кучми культові споруди мають передати їхнім власникам.

Архієпископ Мокшицький також зазначив про бажання Римо-Католицької Церкви та мешканців Львова повернути постать святого Яна з Дуклі на колону перед костелом Бернардинів.

"Львів'яни часто просять мене продовжити меценатство над цією статуєю та прикрасити це історичне місце. Копія фігури вже виготовлена, чекаємо лише дозволу влади  міста та Мінкультури, але віримо, що це питання також буде вирішено позитивно", – сказав він.

Нагадаємо, 20 травня у Львові відкрили скульптури левів на території польських військових похованнях – Польському військовому меморіалі, щодо розміщення яких раніше між польською та українською сторонами виникали скандали.

Між Міністерством культури України та представниками польської сторони  2012-2016 рр. велись переговори про передачу батальних полотен Альтамоне "Битва під Парканами" і "Битва під Віднем" до римо-католицького собору св. Лаврентія що у Жовкві.

У 2014 році суд відмовив у задоволенні позову релігійної громади Римсько-католицької Церкви Святої Марії Магдалини про визнання права власності на будівлю костелу Марії Магдалини у Львові на вулиці Бандери, 10.

Святий чудотворець Ян з Дуклі вважається засновником Бернардинського монастиря та покровителем римо-католиків  Польщі та Литви. Надгробок св. Яна з Дуклі зберігся в приміщенні Бернардинського костелу, в якому тепер править служби греко-католицька громада церкви святого Андрія. Копію втраченої скульптури виготовили польські енергетики, але декілька років тому їм не вдалось переконати депутатів Львова проголосувати за повернення копію фігури на стовп.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.