Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Польський військовий меморіал у Львові

Неділя, 3 липня 2022, 08:54

Влада Львова відреставрує левів на Цвинтарі орлят

Польський військовий меморіал у Львові

Львівська влада задекларувала готовність провести реставрацію скульптур левів на Польському військовому меморіалі.

Влада Львова задекларувала готовність провести реставрацію скульптур левів на Польському військовому меморіалі Личаківського цвинтаря вже цього року за умови, якщо знайде реставраторів і майстрів для цього у воєнний час. 

Про це заявила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець в інтерв'ю ПАП. 

"Я оглянула левів в травні, після того, як вони були відкриті. Вони не в найгіршому стані. У одного є проблеми з конструкцією. Ми можемо почати  консервацію левів в будь-який час, тому що це не такі складні об'єкти, як ті, над якими ми працюємо в інших місцях. Єдину проблему становить їхній розмір. Потрібно дві команди, по одній на кожного лева, щоб завершити робити в цьому реставраційному сезоні. Обговорюємо, хто буде фінансувати роботи та хто буде ці роботи проводити. Українська сторона хоче профінансувати більшість робіт, а Інститут "Полоніка" пропонує оплатити видатки на матеріали. Проблема в тому, хто буде виконувати ці роботи, бо українці воюють, а польські фахівці  бояться їхати  до Львова у час війни", – розповіла вона. 

Онищенко-Швець також повідомила  що рішення щодо відновлення історичних назв "Завжди вірний" і "Тобі, Польща" на гербах, які тримають леви, немає. Вона висловила сподівання, що остаточне рішення в цьому питанні з'явиться до моменту завершення реставраційних робіт.   

"Цю проблему потрібно обговорити у широкому колі. Відомо, що ці написи та герби неодноразово змінювалися. Герби, які зараз зображені на щитах (герби радянського Львова – ред.), не є сучасними гербами Львова. Будемо над тим думати, але це проблема скоріше політичний ніж питання збереження.  Обговорюємо це постійно і широко, реставраційні роботи можна починати вже і паралельно вести дискусію щодо написів. На мою думку, зараз основне питання – це збереження левів",  – сказала вона.

Домовилися щодо реставрації левів, як повідомило Тб Жешува, під час візиту віцепрем'єра, міністра культури та національної спадщини Республіки Польща Пйотра Глінського до Львова цього тижня. 

"Відомо, що незабаром розпочнеться реставрація понад столітніх скульптур. Львівська міська рада дала згоду на це, а Міністерство культури Польщі вже підготувало необхідну документацію і готове профінансувати роботи навіть у повному обсязі. Проте начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради хоче, аби весь проєкт, що пов'язаний із левами, реалізували спільно. Йдеться про розподіл витрат, а також про те, що в роботі повинні брати участь польські та українські реставратори", – йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, 29 червня віцепрем'єр, міністр культури та національної спадщини Польщі Пйотр Глінський у Львові вшанував пам'ять польських військових на Польському військовому меморіалі, а також й українських військових на Личаківському цвинтарі. До Львова він прибув для участі у зустрічі міністрів культури європейських країн.

20 травня у Львові відкрили скульптури левів на території польських військових похованнях – Польському військовому меморіалі, щодо розміщення яких раніше між польською та українською сторонами виникали скандали.

У листопаді 2018 року тодішній президент Польщі Анджей Дуда звернувся до України з проханням втрутитися у справу з розміщенням скульптур левів на Польському військовому меморіалі у Львові, однак в українському уряді відповіли, що з цим має розібратися Львівська міськрада.

Додамо, у листопаді 2021 року двоє осіб розмалювали стіну на Польському військовому меморіалі, у 2018 році невідомі пошкодили скульптури левів, а що 22 листопада того ж року охоронці Личаківського кладовища затримали трьох польських студентів, які намагались запалити фаєри на цвинтарі. 

Раніше Варіанти вже розповідали про таємні перепоховання та інші історії на Польському військовому меморіалі у Львові.

Інститут "Полоніка" з 2007 року спільно з Львівською міською радою проводить реставраційні роботи на Личаківському кладовищі, а також інших об'єктах історично-культурної спадщини у Львові.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.