Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська ОДА

vsirivni.com.ua

Вівторок, 12 лютого 2013, 11:03

У президента невдоволені діяльністю Костюка в сфері захисту прав дитини

Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко визнав в цілому незадовільною діяльність голови Львівської ОДА Михайла Костюка щодо вирішення невідкладних питань в сфері захисту прав дитини.

Такий висновок можна зробити на підставі звіту Уповноваженого президента з прав дитини Юрія Павленка за результатами інспекційної поїздки 30-31 січня  до Львівської області та вивчення стану справ щодо забезпечення прав дітей в регіоні, опублікованому на сайті глави держави. 

На Львівщині лише 10% дітей-cиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування виховуються у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу. Цей показник значно нижчий за середній по Україні (12,2%), – наголошено у звіті.

На даний час на Львівщині 16% дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не реалізували своє право на виховання в сім'ї.

В області 82% дітей-сіріт не мають житла.

«Питання забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області стоїть гостро. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тільки 18% дітей мають житло на праві власності, 76% дітей мають житло на праві користування, 6% дітей не мають житла», – стверджується у звіті.

Львівська область не виконала вимогу Указу Президента України від 16.12.2011 «Про питання забезпечення реалізації прав дітей в Україні». Зокрема, в області не затверджена в установлені строки регіональна програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на період до 2015 року.

За даними МОНмолодьспорту, Львівська область має найнижчий показник охоплення дітей позашкільною освітою – 21%, про що наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини на брифінгу щодо підписання Президентом України Указу «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості».

На Львівщині також відсутній належний контроль з боку управлінням освіти та науки за розвитком позашкільної освіти, – наголошено у звіті.  

За даними, наданими Львівською обласною державною адміністрацією, інклюзивна освіта в регіоні практично не розвивається. В області функціонують 15 закладів з інклюзивним навчанням, 36 інклюзивних класів. Кількість дітей, які охоплені інклюзивною освітою, становить 103 дитини, в 2011 році інклюзивною освітою була охоплена 101 дитина. Водночас у спеціальних інтернатних закладах навчаються 2380 дітей. Зазначене свідчить про порушення прав дітей з особливими потребами на проживання в сім'ї та навчання за місцем проживання, – стверджує Павленко. 

В області запроваджені 709 нових посад фахівців з соціальної роботи. Проте вони не мають достатньої підготовки, чітко не розуміють свої професійні обов’язки, не обізнані з законодавчою базою.

Під час відвідування дитячих відділень Мостиської та Самбірської районних лікарень Павленко зафіксував порушення в частині забезпечення закладів медичною апаратурою, обладнанням, інвентарем, функціональними ліжками згідно з табелем оснащення. Попри це, обидві лікарні акредитовані, що свідчить про формальний підхід обласного управління охорони здоров'я до питань акредитації закладів. Різного роду порушення є і в інших міських, районних дитячих лікарнях.

Враховуючи вищевикладене Уповноважений президента України з прав дитини просить:

  • Невідкладно затвердити регіональну програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • Звернути увагу Голів районних державних адміністрацій та міськвиконкомів на недостатню роботу з питань влаштування дітей у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.
  • Активізувати діяльність центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з рекрутування потенційних прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів. Забезпечити щоквартально підготовку осіб і подружніх пар для створення сімейних форм виховання.
  • Провести додаткове навчання фахівців з соціальної роботи щодо підвищення якості соціальної роботи з сім'ями або особами, які опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема поліпшення соціального супроводу таких сімей.
  • Службі у справах дітей, управлінню освіти та науки вивчити роботу інтернатних закладів щодо підготовки дітей до повернення в біологічну сім'ю або влаштування їх на виховання в сім'ї громадян.
  • Вжити заходів щодо припинення практики безпідставного влаштування в дитячі будинки, інтернатні заклади дітей, які мають батьків та агітацію малозабезпечених родин щодо влаштування дітей до інтернатних закладів.
  • Забезпечити право сімей, в яких діти хворіють на онкологічні та інші складні захворювання, на якісні соціальні послуги, шляхом їх соціального супроводу центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
  • Вжити заходів для недопущення переривання процесу лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, а також на інші складні та рідкісні форми захворювань, насамперед через несвоєчасність здійснення закупівель та/або поставок відповідних лікарських засобів. Забезпечити наявність запасу таких лікарських засобів у закладах охорони здоров'я.
  • З метою виконання вимог Доручення Президента України від 30.08.2012 №2338 «Щодо поліпшення захисту прав та законних інтересів дітей» провести інвентаризацію матеріально-технічного забезпечення дитячих лікарень та дитячих відділень лікувальних закладів, у відповідності до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 10.03.2011 р. №140 «Про проведення інвентаризації матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я». Результати інвентаризації заслухати на колегії обласної державної адміністрації та визначити першочергові заходи щодо поліпшення фінансування та матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я, в яких надається медична допомога дітям, медичною апаратурою, обладнанням, м'яким інвентарем, функціональними ліжками згідно з табелем оснащення.
  • Провести моніторинг діяльності закладів позашкільної освіти та проаналізувати мережу позашкільних навчальних закладів щодо досяжності дітей до послуг позашкільної освіти, обгрунтованості вартості послуг з позашкільної освіти, визначити пріоритетні напрями розвитку позашкільної освіти в регіоні.
  • Вжити заходів щодо розвитку мережі комунальних позашкільних навчальних закладів без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, закриття, передачі приміщень, обладнання,  та збільшення показників охоплення учнів загальноосвітніх навчальних закладів позашкільною освітою. Переглянути заходи, затверджені Львівською обласною державною адміністрацією на виконання Указу Президента України від 28.12.2012 №756 «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості», звернувши особливу увагу на доступність дітей до якісних послуг позашкільної освіти.
  • Активізувати роботу з упровадження інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.
  • Активізувати діяльність місцевих органів виконавчої влади щодо обмеження доступу неповнолітніх до тютюнових та алкогольних виробів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.