Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Вівторок, 20 вересня 2022, 14:04

Депутати Львівщини вважають неприйнятними переслідування волонтерів (оновлено)

Львівська облрада

Облрада заслухала інформацію від правоохоронців щодо відкриття справ проти волонтерів та постановила вважати їхнє переслідування неприйнятним.

Сьогодні, 20 вересня, на сесії Львівської обласної ради депутати заслухали інформацію правоохоронних органів щодо стану справ щодо переслідування осіб, які займаються волонтерською діяльністю на території Львівської області.

У результаті письмової інформації від ГУ Нацполіції Львівщини, Львівської обласної прокуратури та ДБР у Львові депутати постановили вважати неприйнятними переслідування волонтерів, а також практику провокацій як метод збору доказів та підстави для таких переслідувань.

"За" проголосував 61 депутат.

Крім цього, депутати вирішили до прийняття законодавчих актів про розмежування волонтерської та гуманітарної допомоги, задля недопущення переслідування волонтерів через недосконалість українського законодавства, закликати генерального прокурора України у відмові підтримання державного обвинувачення щодо осіб, які надають волонтерську допомогу ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам під час дії воєнного стану у кримінальних провадженнях, які перебувають у судах.

Також облрада рекомендує обласним радам та місцевим радам Львівщини прийняти аналогічне рішення на захист волонтерів, які надають допомогу ЗСУ під час дії воєнного стану.

Як повідомила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак на своїй сторінці у Фейсбуці, також депутати підтримали звернення волонтерської спільноти Львівщини до президента, ВРУ, КМУ, прокуратури, ДАБІ та всіх інших державних органів щодо недопущення переслідувань волонтерів.

"Депутати також звернулися до народних депутатів від Львівщини з пропозицією невідкладно внести законопроєкт про розмежування волонтерської та гуманітарної допомоги з відповідними змінами до Кримінального Кодексу, закону "Про волонтерську діяльність" та закону "Про гуманітарну допомогу" – написала Гримак.

Зазначимо, станом на сьогодні у області відкрили 46 кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги, а 13 вересня у Львівській ОВА заявили, що в області створять робочу групу, яка дослідить ситуацію з обшуками та арештами волонтерів на Львівщині.

Нагадаємо, наприкінці серпня львівського митця Олеся Дзиндру звинуватили у продажі авто, що ввозились на територію України як гуманітарна допомога для ЗСУ. За його словами, влада розпочала тотальне переслідування волонтерів середньої та низової ланки.

Крім цього, 8 вересня правоохоронці влаштували обшук в помешканні львівського волонтера, депутата Бродівської міської ради від Української Галицької Партії Назарія Островського у Бродах. Островський входить до волонтерської групи спільно зі Святославом Літинським, яка привезла для потреб ЗСУ понад 300 автівок. Того ж дня до громадського активіста й волонтера Святослава Літинського з обшуком прийшли правоохоронці з Києва.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.