Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Ірина Фаріон

loda.gov.ua

Четвер, 1 лютого 2024, 15:18

Фаріон стає на прю з англобарбаризацією молодого покоління

Ірина Фаріон

Ірина Фаріон презентувала монографію "Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті".

Про це повідомляє департамент освіти і науки Львівської ОДА на своїй стоірнці у Фейсбуці.

Нещодавно, у межах Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023-2026 роки, відбулась презентація монографії доктора філологічних наук Ірини Фаріон "Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті" (у співавторстві з Галиною Помилуйко-Недашківською й Анною Бордовською).

Книга вийшла друком у видавництві "Свічадо". Вона спрямована на те, щоб привернути увагу до проблем, спричинених сучасною тенденцією до засилля англізмів в українській мові, що часто пов'язано з незнанням можливостей власної мови.

"Монографія пропонує застосування "моделі рівноваги чужих і питомих слів" із мовнонаціональним пріоритетом, пояснює значення термінів "англобарбаризація", "англізм", "псевдоанглізм", загострює увагу на безглуздості англо-українського суржика, закликає до дбайливої селекції чужинних впливів, застерігаючи від надмірних запозичень" – йдеться у повідомленні.

Зокрема, зі ста англізмів, проаналізованих у книзі, 65% мають українські відповідники в перекладному словнику, а лише 19% з цієї вибірки можуть поповнити наш синонімний ряд.

"Там, де можна вживати своє слово, ми, на жаль, віддаємо перевагу чужому. Лише комплекс меншовартости нашої нації не дозволяє нам відмовитись від цієї мерзенної перспективи – захоплюватися усім чужорідним" – пояснила Ірина Фаріон, наголосивши, що "ми повинні знати чужі мови, щоб комунікувати з цілим світом, але й порядкувати і панувати у своїй, яка є нашим домом".

Зазначимо, 16 листопада 2023 року Ірину Фаріон звільнили з посади викладачки НУ "Львівська політехніка" після студентського мітингу, який організувала ліва організація "Пряма Дія", звинувативши її у ксенофобських поглядах через висловлювання про російськомовних військових, та після того, як СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон, реагуючи на звернення, яке з цього приводу подав омбудсмен Дмитро Лубінець. 

Натомість Ірина Фаріон назвала цю ситуацію черговою провокацією проти неї.

Крім цього, 20 листопада 2023 року на підтримку Ірини Фаріон виступили студенти та викладачі НУ "Львівська політехніка", вимагаючи у влади перестати її цькувати та поновити на посаді.

Також в облраді підготували проєкт заяви щодо неприпустимості переслідування Фаріон за захист української мови, однак депутати його не підтримали.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.