Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Вівторок, 6 лютого 2024, 15:51

Львівські депутати нарешті повстали гуртом супроти репресій Ірини Фаріон

Депутати Львівської облради підтримали звернення до ВРУ та КМУ з вимогою припинити переслідування львівської мовознавиці Ірини Фаріон.

Сьогодні, 6 лютого, на сесії Львівської обласної ради депутати підтримали звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів щодо неприпустимості переслідування захисників української мови.

"За" проголосували 55 депутатів. 

Йдеться про висловлювання позиції депутатів щодо недопущення цькування колишньої народної депутатки від ВО Свобода, львівської мовознавиці Ірини Фаріон.

"Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови" – йдеться у тексті зверненні.

Зазначимо, ще у листопаді 2023 року в облраді підготували проєкт заяви щодо неприпустимості переслідування Фаріон за захист української мови, однак на сесії у грудні минулого року депутати його не підтримали

Зазначимо, 16 листопада 2023 року Ірину Фаріон звільнили з посади викладачки НУ "Львівська політехніка" після студентського мітингу, який організувала ліва організація "Пряма Дія", звинувативши її у ксенофобських поглядах через висловлювання про російськомовних військових, та після того, як СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон, реагуючи на звернення, яке з цього приводу подав омбудсмен Дмитро Лубінець. 

Натомість Ірина Фаріон назвала цю ситуацію черговою провокацією проти неї.

Крім цього, 20 листопада 2023 року на підтримку Ірини Фаріон виступили студенти та викладачі НУ "Львівська політехніка", вимагаючи у влади перестати її цькувати та поновити на посаді.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.