Франківець Луцький купив Львівський автобусний завод

П'ятниця, 5 квітня 2024, 15:55

Новостворена компанія "Львівінвестактив" стала новою власницею Львівського автобусного заводу.

За даними аналітичної системи YouControl, власником "Львівського автобусного заводу", який раніше належав російському олігарху Ігорю Чуркіну, в межах процедури санації (фінансового оздоровлення) стала фірма "Львівінвестактив", зареєстрована торік у Львові.

Ще у квітні минулого року Господарський суд Дніпропетровської області затвердив план санації ЛАЗу, який передбачав залучення нового інвестора –  ТОВ "Львівінвестактив".

За інформацією видання Liga.Net, компанія з 1 липня 2023 року до 27 жовтня 2023 року влила у ЛАЗ 82 млн грн та погасила усі визнані судом борги заводу на 178,65 млн грн, з них 86,8 млн грн – перед Укрексімбанком.

Після погашення боргів та зміни власника суди у Києві та Львові зняли арешт з нерухомості ЛАЗ:

- 23 лютого цього року Личаківський районний суд Львова скасував арешт ливарного цеху ЛАЗ на вул. Стрийська, 45;

- 5 березня цього року Печерський районний суд Києва скасував арешт 30 об'єктів нерухомості ЛАЗ на вул. Стрийська, 45.

Зазначимо, ТОВ "Львівінвестактив" створене у лютому 2023 року у Львові, займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Власником фірми є АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Хайф", що належить мешканцю Івано-Франківська Андрію Луцькому.

Луцький також є співвласником будфірми "Благо" (Івано-Франківськ) та приватного університету Короля Данила в Івано-Франківську, а також володіє ще низкою будфірм.

Зазначимо, Львівський автобусний завод раніше був найбільшим підприємством України з випуску тролейбусів та автобусів міського, приміського і туристичного призначення. Він виграв тендер на громадський транспорт для міст-господарів Євро-2012, однак у 2014 році Господарський суд Львівської області визнав ЛАЗ банкрутом.

У 2016 році власниками низки об'єктів нерухомості ЛАЗу стали фірми Таїсії Саніної, дружини російського бізнесмена і власника збанкрутілого ЛАЗу Ігоря Чуркіна. А у 2019 році депутати міськради вимагали накласти арешт на незаконно відчужені приміщення ЛАЗу та заявляли, що право власності на приміщення заводу, площею понад 20 тис. кв.м, зареєстровано за невідомими особами у незаконний спосіб, а також існують факти створення ще однієї фірми-прокладки для виведення коштів з бюджету на користь Чуркіна.

А вже у листопаді 2022 року ПАТ "Укрексімбанк" виставив на продаж боргові зобов'язання Львівського автобусного заводу.

Також у жовтні 2023 року ДБР звинуватило російського олігарха Ігоря Чуркіна, який у лютому цього року попросив в Аргентині політичний притулок, у незаконній приватизації майна Львівського автобусного заводу.

Додамо, у 2017 Варіанти підняли з архівів фотоепізоди з життя ЛАЗу за останні десять років.

Мітки: Ігор Чуркін, ЛАЗ, Львівський автобусний завод, новини львова