У Сеймі створили підкомісію, яка опрацює проект резолюції щодо Волинської трагедії

П'ятниця, 7 червня 2013, 12:39

Комісія культури нижчої палати польського парламенту призначила підкомісію, яка має опрацювати проект резолюції щодо Волинської трагедії, так щоб Сейм устиг схвалити її перед 70-роковинами цієї події.

 

Крім того, у Варшаві відбулося засідання комісії культури польського Сейму, яке було присвячене дискусії над ухвалою у справі Волинської трагедії. Відбулося перше читання 6-ти депутатських проектів резолюції, приуроченої 70-им роковинам цих подій. Депутати й експерти задумуються, як назвати загибель багатьох тисяч поляків, у частині проектів вживається термін «геноцид». 

Голова польського Інституту національної пам’яті Лукаш Камінський відзначив, що у слідствах прокурорів Інституту волинський злочин визначається як геноцид.

На думку експерта міжнародного права з Яґєллонського університету, професора Іренеуша Камінського, справа застосування цього терміну є складною. Незалежно від того, як волинський злочин назвати, відповідальність держави за нього є фактом – вважає дослідник.

Нагадаємо, 26 квітня депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.

У квітні у сеймі був зареєстрований проект ухвали "Щодо геноциду, вчиненого ОУН-УПА проти поляків Східних кресів в роках 1939-47 рр."

Раніше до польського Сенату було скеровано проект ухвали"Про встановлення 11 липня Днем пам’яті Мучеництва Кресов’яків".

Нагадаємо, 20 березня у польському сеймі була створена Парламентська група у справах кресів, кресов'ян і спадщини східних земель давньої Речі Посполитої.

Джерело: Польське радіо

 

 

Мітки: волинська трагедія, геноцид, сейм