Злата Угрин,  17 травня 2012

Алкогольні війни «свободівців» і Садового. Фінал

Чи є у Львові хоч один мешканець, який вірив би у те, що продаж алкоголю справді обмежений? Чи не у кожному магазині спиртне продають і після десятої години, та й чимало кіосків досі торгують пивом та різноманітними джин-тоніками. То ж якою насправді була мета алкогольних воєн між львівськими депутатами та міським головою, чому обмеження на продаж спиртного не діють і які заходи задля подолання алкоголізму чекають на нас у майбутньому.

Нещодавно Львівська міська рада розтиражувала інформацію: працівники цієї структури пильно стежать за тим, чи діють обмеження на продаж алкоголю у Львові. Протягом квітня цього року чиновники та міліціонери здійснили аж 22 рейди містом і склали аж 13 протоколів. От тільки виникає запитання, які саме обмеження за законом існують у нашому місті?

Ще у 2010 році депутати Львівської міськради прийняли ухвалу, відповідно до якої алкоголь продаватимуть лише з 10 до 20 години. Утім таких заходів їм здалося не достатньо, адже «нація спивається», «молодь деградує» і так далі. Саме тому у грудні минулого року Андрій Садовий запропонував на розгляд сесії інший документ – згідно з ним мали б заборонити продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв у малих архітектурних формах. На думку мера Львова, така потреба виникла тому, що саме у МАФах часто неконтрольовано продають cпиртне.

Натомість депутати Львівської міськради від партії «Свобода» внесли свою лепту у боротьбу із алкоголізмом і запропонували 8 додатків до цієї ухвали. Згідно з ними, дозволи підприємцям на торгівлю алкоголем видаватимуть лише за рішенням сесії міської ради, а не департаменту економічної політики як раніше. Водночас департамент економічної політики має розробити механізм заборони торгівлі алкоголем в магазинах, де продають товари для дітей, а також подати на сесію механізм встановлення торгівлі алкоголем з 12:00 до 20:00.

Також ухвалою заборонено продаж алкоголю і його рекламу під час проведення масових заходів, які проходять за бюджетні кошти міста, обмежено продаж алкоголю під час посту, релігійних свят і масових релігійних заходів.

«5 грудня 2011 року на пленарному засіданні Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу "Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом (окрім безалкогольного) на території м. Львова", внісши в неї, з ініціативи ВО "Свобода", низку пропозицій. Слід зауважити, що проект ухвали, яку розробили виконавчі органи ЛМР, був тенденційним та вузьким за своїм змістом - для боротьби з пияцтвом та алкоголізмом у місті потрібно реалізовувати комплекс програм.

Депутати-свободівці Львівської обласної ради розробили відповідну програму, проте виконавчі органи Львова на неї не покликаються і відверто ігнорують. Зважаючи на це, "Свобода" запропонувала доповнити цей проект ухвали і максимально розширити боротьбу з пияцтвом», - розповів депутат Львівської міськради від фракції ВО «Свобода», голова постійної депутатської комісії законності та депутатської діяльності Любомир Мельничук.

Об'єктивно позитивні зміни, як от заборона вживання алкогольних напоїв під час масових заходів та реклами їх під час цих заходів, були б справді корисними містові. Однак інші запропоновані свободівцями додатки - абсолютно нежиттєздатні з юридичного боку.

Міський голова Садовий ухвалу підписав, але був обурений діями свободівців, мовляв, запропонована ним ухвала – добра та юридично стійка, а от завдяки свободівським додаткам її легко оскаржить у суді будь який підприємець,

Як не дивно, але свободівець Юрій Михальчишин також був свідомий того, що ухвала в силу не вступить ніколи. Ще у січні і він зізнався, що передбачає оскарження такої ухвали у суді.

Тоді для того ж її приймати? Андрій Садовий тоді запевнив: свободівці навмисне прийняли таку ухвалу, бо захищають інтереси алкогольних магнатів.

Свободівці парирували: на сайті та телеканалі, який належить міському голові, також рекламують спиртне.

За взаємними, та й зовсім не безпідставними звинуваченнями, очільники міста забули про саму боротьбу із алогізмом, в ім'я якої й почалася катавасія.

Ухвала - у суді, а піар працює

Пошуміли, пошуміли, а коли крики та лозунги стихли, взялися займатися іншими справами.

Яка ж доля антиалкогольної ухвали?

«У 5 денний термін після прийняття ухвали її оскаржив Галицький районний суд. Ми подали на апеляцію ще 16 січня. Утім адміністративний процес переважно дуже довгий. За підписом міського голови ми подали клопотання про пришвидшення справи, і апеляційний розгляд таки пришвидшили. В іншому випадку її б ще досі не розглянули. Наразі слухання справи призначено на 23 травня», - розповідає спеціаліст відділу правової інформації юридичного управління Львівської міськради Марта Гнатковська.

Відтоді, як Львівська міськрада подала на апеляцію, минуло чотири місяці, хоча, за законом, апеляційну скаргу повинні розглянути протягом одного місяця. Марта Гнатковська розповідає, що переважно представники правосуддя у цей термін не вкладаються.

Якою ж була аргументація суду, який не дозволив впровадити у життя антиалкогольну ухвалу?

«Підставою для оскарження позивач вважає те, що станом на сьогоднішній день у нього є чинна ліцензія на реалізацію алкогольних напоїв. Тобто впровадження ухвали передбачає обмеження його права на роздрібну торгівлю», - пояснює Марта Гнатковська.

Однак працівник правового відділу наголошує – органи місцевого самоврядування наділені правом вирішувати, де алкоголем торгувати не можна.

«Статтею 22 закону «Про захист прав споживачів» передбачено, що органи місцевого самоврядування наділені правом встановлювати додаткової місця, де забороняється торгівля алкогольними та слабоалкогольними напоями. На виконання цієї статті було прийнято також постанову Кабінету Міністрів від 1 липня 1996 року. У ній затверджено правила торгівлі алкогольними напоями, відповідно до положень цієї постанови розбрід на торгівля алкогольними напоями забороняється, зокрема, у місцях, визначених органами місцевого самоврядування», - каже Марта Гнатковська.

Про заборону спиртного просто забули

Зі слів головного лікаря Львівського обласного клінічного наркологічного диспансеру Мирослави Кабанчик, сьогодні в області на обліку по зловживанню алкоголем знаходиться 440 підлітків, у Львові – 267, на обліку із вживання наркотиків – 44 підлітки (у Львові-16); на обліку із токсичних речовин -38 підлітків (у Львові - 4). Звичайно, це – лише офіційна статистика, реальні цифри - більші. Це також не змінює й того, що з алкоголізмом, безперечно, варто боротися.

Утім саме цією темою політики відверто спекулюють, знаючи, що суспільство дуже гостро реагує на неї.

Юрій Михальчишин розповідає, що депутати зовсім не кинули своєї ініціативи обмежувати продаж алкоголю у місті. Щоправда, про ухвалу таки призабули. «У майбутньому коректніше складатимемо тексти ухвал. Плануємо неодмінно заборонити продаж алкоголю та слабоалкогольних напоїв у МАФах», - розповідає депутат. Тобто, виходить, Михальчишин визнає правоту позиції Садового. Нагадаємо, останній відразу попереджував, що заборонити продаж алкоголю у Львові можна лише в МАФах. Проте тоді «Свобода» побачила в цьому лише піар львівського мера.

Михальчишина обурює те, що підприємці таки борються за свої права. «Той, хто подав до суду, – нечесний підприємець, він керується лише своїми меркантильними інтересами», - розмірковує Юрій Михальчишин.

Перед Євро чемпіонатом чиновники заклопотані іншими справами, ніхто обмежувати продаж алкоголю наміру немає. Ймовірно і тому, що туристи з радістю купуватимуть спиртне у будь який час. Ось так фіналом антиалкогольної війни між Садовим, «Свободою» і «зеленим змієм» стало забуття. Ухвала чотири місяці лежить у суді, а спиртне продають як і раніше. То ж, як кажуть, ніхто не програв: і міський голова, і «Свобода» проявили перед телекамерами свою турботу про здоров'я львів'ян. І вовки ситі, і віці цілі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.