Оля Вишня,  24 травня 2012

Без Возницького

У Львові прощаються з легендарним працівником культури, мистецтвознавцем, Героєм України, багаторічним директором Львівської картинної галереї Борисом Возницьким.

Народився Борис Возницький 16 квітня 1926 року на Рівненщині. Освіту здобув в Львівському училищі імені Труша, навчався у Ленінградській академії мистецтв (факультет історії мистецтв).

На початку 60-х років – призначений директором Львівської картинної галереї, від тоді розпочинає активну діяльність з відновлення та збереження мистецтва та музеїв України.

У важкий історичний період, коли церкви, собори закривали і перетворювали на склади Возницький шукає і рятує від знищення безцінні мистецькі шедеври.

Так сталося зі дерев'яними скульптурами І. Пінзеля, які музейнику вдалося знайти у костелі містечка Городенка Івано-Франковської області.

Пошук і рятування надгробку дітей Понінських роботи самого Бертеля Торвальдсена також належить Возницькому. Цей мистецький шедевр знайшли на закинутому цвинтарі.

А у Жовкві, в покинутому соборі Борис Возницький зняв з вікон полотна, які виявились рештками оригіналів художника з Австріі Мартина Альтомонте доби бароко.

Загалом Возницькому зі співробітниками вдалося врятувати понад 36 тисяч витворів мистецтва.

Рятував Возницький і замки Львівщини, за його ініціативи Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький замки були об'єднані у так звану «Золоту підкову».

У Олеському замку йому вдалося створити музей. Причетний і до відновлення оборонної башти в П'ятничанах, збереження Бернардінського костелу у Львові, реставрації каплиці Боїмів.

Завдяки Возницькому було створено чимало музеїв, зокрема Музей першодрукаря Івана Федоровича, Музей-садибу Шашкевича, Музей «Русалки Дністрової», Музей найдавніших пам'яток Львова, Музей Пінзеля.

За свої заслуги отримав Звання Герой України з врученням ордена Держави — за визначний внесок у національне відродження України, багаторічну подвижницьку діяльність на ниві збереження та популяризації духовної спадщини українського народу, особисті заслуги у розвитку музейної справи, орден «За заслуги» II ст., Почесна відзнака Президента України (1996), відзнака Президента України — Хрест Івана Мазепи (2010), відзнака Президента України — ювілейна медаль «20 років незалежності України» (2011).

Також був лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка (1990), лауреат всеукраїнської премії «Визнання», отримав найвищу відзнака Польщі — орден «Командора» (2003). Був почесним, дійсним членом Академії мистецтв України, доктором honoris causa Варшавської академії мистецтв (2004).

Останній проект, над яким працював Борис Візницький – виставка сучасних італійських художників «Кольорові послання з Італії», відкриття цієї виставки відбудеться 26 травня в в приміщенні Львівської національної галереї мистецтв. На виставці буде окремий зал із пам'ятною дошкою про директора картинної галереї.

Нагадаємо, Борис Візницький загинув 23 травня у автокатастрофі між селами Куровичі та Печенія Золочівського району Львівської області. Похорони відбудуться у п'ятницю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.