Ватикан дав старт процесу канонізації митрополита УГКЦ Андрія Шептицького

Неділя, 19 липня 2015, 06:47

17 липня Папа Римський Франциск оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита УГКЦ Андрія Шептицького, що необхідно для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків.

Про це повідомило Польське радіо.

Попередні спроби беатифікації митрополита Андрія Шептицького у 1950-1960 рр. Ватикан відкинув, зокрема через втручання примаса Польщі архієпископа Станіслава Вишинського.

Іван Павло II під час візиту до Львова у 2001 році відзначив пастирську діяльність владики Андрія і висловив сподівання, що коли-небудь його приєднають до блаженних.

Митрополит Андрій Шептицький, 150-річчя з дня народження якого відзначають в Україні, був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році.

Під час Другої світової війни він допоміг врятувати понад 150 єврейських життів. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок у монастирях церкви для понад ста єврейських дітей, з яких нікого не було видано або втрачено.

Митрополит Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини стосовно євреїв. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Нагадаємо, у Львові 29 липня відбудуться урочистості з нагоди 150-річчя митрополита Шептицького, до яких буде встановлено пам'ятник і реконструйовано сквер поблизу Св.Юра.

Мітки: беатифікаційний процес, новини, УГКЦ, шептицький