Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

скіфське золото

chv.tv

Середа, 14 грудня 2016, 12:19

Україна повернула собі скіфське золото

скіфське золото

Суд Амстердама відмовився передавати скіфське золото до окупованого Криму, у музеях якого воно раніше експонувалось.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Суд Амстердама вирішив повернути Україні скіфське золото, що експонувалося в столичному музеї Аллард Пірсон.

Таке рішення прийняли на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою витвори мистецтва повинні повернути суверенній державі, яка надала ці витвори у тимчасову експозицію.

Чотири кримські музеї – Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський" – звернулися до суду з вимогою повернути експонати. Та судді відкинули їхню вимогу, оскільки Крим не є суверенною державою.

На думку суду, Україна по праву вимагала повернути своє культурне надбання.

Нагадаємо, в лютому 2014 колекцію скіфського золота вивезли в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона.

Виставка складається з колекцій 5 музеїв, один з яких знаходиться в Києві, інші чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків та скіфів.

Українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.