У Львові затвердили нову документацію для будівництва сміттєпереробного заводу

П'ятниця, 7 грудня 2018, 15:50

Виконком Львівської міськради затвердив нові містобудівні умови та обмеження для будівництва сміттєпереробного заводу на Пластовій, 13.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів

Сьогодні, 7 грудня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив нові містобудівні умови та обмеження для ЛКП "Зелене місто", що є замовником будівицтва механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13. 

Нагадаємо, попередня містобудівна документація для сміттєпереробного заводу стала предметом спору у суді. Однак виконавчий комітет відхилив пропозицію про перенесення цього питання до закінчення судового процесу і затвердив нові містобудівні умови.

"Рішення про містобудівні умови та обмеження є предметом спору у суді, але там враховують технічні моменти, тобто обставини в яких виконавчий комітет розглядав питання. Судової заборони прийняти нову містобудівну документацію немає.

Згідно з чинним законодаством, ми можемо видавати нові містобудівні або внесити зміни в існуючі за заявою замовника будівництва. Я так розумію, що оскільки зараз відбуваються тендерні процедури, виникла потреба якихось технічних поправок в параментрах. Відповідно заявник "Зелене місто" звернулось до нас. І ми не маєм ніяких підстав не розглядати це питання" – зазначила директор юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.  

Зазначимо, відповідно до проекту, механіко-біологічний комплекс перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 збудують у зоні В-2, яка призначена для виробництв ІІ класу шкідливості (санітарно-захисна зона 500 м), відповідно до плану зонування Личаківського району. Категорія земель – землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. 

Комплекс спорудять на земельній ділянці площею 6,7007  га, максимальний відсоток забудови якої повинен становити 80%.

Висота будівель та споруд не перевищуватиме 20 м. 

 

"Як ви знаєте, нашим партнером є Європейський банк реконструкції та розвитку, який фінансує цей проект. Цей банк фінансує виключно екологічно чисті проекти. На сьогоднішній день в Польщі збудовано близько 160 комплексів, до яких ніхто не має зауважень. І вже достатньо багато мешканців, активістів Знесіння мали можливість поїхати, подивитись, як працюють такі заводи в Польщі. Вони їхали туди з  настроєм "не дозволимо". Але коли вони подивилися, поговорили з мешканцями, які живуть на відстані 200−300 метрів від заводів, то самі сказали: «Ми прийдемо і першими будемо помагати це робити" – додав на засідання виконкому міський голова Андрій Садовий.

Нагадаємо, наприкінці червня минулого року мешканці сіл Муроване та Сороки-Львівські написали звернення до депутата свого виборчого округу Львіської обласної ради з проханням інціювати звернення до Львівської обласної ради та Львівської міської ради з вимогою не допустити будівництво сміттєспалювально комплексу на території ТЕЦ-2 на вул. Пластовій. 

На громадському слуханні щодо будівництва сміттєпереробного заводу, яке відбулося у липні цього року, львів'яни знову виступили проти будівництва заводу на вул. Пластовій.

У вересні львівські депутати не підтримали петицію народу про заборону будівництва заводу та пошуки для цього нової земельної ділянки. Тоді ж міський голова Львова прокоментував соціальну напругу, що виникла у звязку з планами будівництва львівського сміттєпереробного заводу.

Зазначимо, на початку листопада близько 80 активістів заблокували пішохідний перехід на вул. Богданівській біля кільця очисних споруд через плани Львівської міської ради перенести сортувальну лінію з смт. Рясне на вул. Пластову.

Додамо, у квітні депутати погодили отримання кредиту від Європейськго банку реконструкції та розвитку у 25 мільйонів євро, а вже у червні ЄБРР оголосив тендер на будівництво сміттєпереробного заводу. За його результатами обрали перших 12 компаній-конкурентів.

А нещодавно ЄБРР оголосив перелік компаній, яких відібрали для другого етапу тендеру будівництва у Львові сміттєпереробного заводу. Зокрема, претендентами на будівництво заводу у Львові стали 7 компаній: Control Process S.A. (Польща), Eggersmann Anlagenbau GMBH (Німеччина), Helector S.A. (Греція), консорціум MUT (Австрія) та Dogusan (Туреччина) та консорціум WTT (Нідерланди) та Axis (Литва).

Мітки: Андрій Садовий, Будівництво у Львові, виконком ЛМР, відео, вул Пластова, Гелена Пайонкевич, ЄБРР, ЛКП "Зелене місто", львівське сміття, містобудівна документація, новини львова, сміттєпереробний завод