У Дубневича вилучили мобільний телефон та флешку з контактами Кучми

Понеділок, 11 листопада 2019, 14:00

Суд наклав арешт на iPhone XS та флешку з контактами, яку НАБУ вилучили під час обшуку будинку Богдана Дубневича.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 5 листопада 2019 року.

Національне антикорупційне бюро подало до суду щодо арешту вилученого під час обшуку майна колишнього депутата Верховної Ради від фракції Блок Петра Порошенка Богдана Дубневича, якого звинувачують у декларуванні недостовірної інформації та можливої причетності до відмивання доходів у результаті заволодіння підконтрольними йому ТОВ "Енергія-Новий Розділ" та ТОВ "Енергія-Новояворівськ" природним газом НАК "Нафтогаз України".

Загалом ці компанії підозрюють у махінаціях з закупівлею газу, через яку держава зазнала понад 1,4 млрд грн збитків.

Згідно з документами, під час обшуку будинку Дубневича у селі Зубра Пустомитівського району, який детективи НАБУ провели 29 жовтня, вони вилучили мобільний телефон Apple iPhone XS та флешку, яка приєднувалася до компʼютера за допомогою пристрою для блокування запису у режимі "Тільки для читання" без можливості запису на носій.

На флешці правоохоронці знайшли папку Contacts з файлами, серед яких виявлено файл Кучма.сontacts, який містив номер телефону і дату створення.

Також в ході обшуку детективи виявили договору дарування коштів, укладені між членами родини Дубневичів, розписки про отримання коштів, які були вилучені. 

"У зв'язку з тим, що вилучені в ході огляду флеш-накопичувач, мобільний телефон та документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому постановою детектива НАБУ вилучене майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні, що підтверджується копією постанови" – йдеться в ухвалі.

Відтак, суд задовольнив клопотання НАБУ і заарештував флешку, мобільний телефон та знайдені під час обшуків документи.

Додамо, ще у березні в НАЗК знайшли у декларації Богдана Дубневича за 2016 рік неточності вартістю майже 3 млн грн. Тоді ж НАЗК відправили висновок щодо Дубневича до Національного антикорупційного бюро, яке також розглядає справу щодо відомостей у деклараціях про доходи братів Дубневичів.

Мітки: антикорупційний закон, Богдан Дубневич, Леонід Кучма, НАБУ, НАЗК, новини львова