Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Денис Шмигаль

Четвер, 11 січня 2024, 13:02

НАЗК подало до суду на Шмигаля через розголошення інформації про викривача корупції

Денис Шмигаль

НАЗК склало протокол щодо прем’єр-міністра Дениса Шмигаля через розголошення даних про викривача корупції та направило його до суду.

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Голова НАЗК Олександр Новіков склав протокол щодо прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, який незаконно розголосив отриману через виконання ним службових обов’язків інформацію про викривача корупції у Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ).

НАЗК звинувачують Шмигаля у тому, що він, розглянувши повідомлення про корупцію від працівника КРАІЛ, доручив опрацювати його голові КРАІЛ Івану Рудому, діяльність якого й викривав працівник.

"Дізнавшись про це, посадовець прийняв рішення про порушення дисциплінарного провадження стосовно викривача. Однак, відповідно до законодавства, викривача не може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку його керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу. Встановивши факт таких дій, НАЗК склало протокол стосовно голови КРАІЛ 5 січня 2024 року.

Таким чином Прем’єр-міністр України вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 1728 КУпАП, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків" – пояснили у НАЗК.

Агентство запросило 10 січня Шмигаля для ознайомлення з протоколом, але він не з'явився, тому протокол скерували до суду.

Якщо суд визнає Дениса Шмигаля винним у вчиненні адміністративного правопорушення, то його оштрафують та позбавлять права обіймати певні посади на один рік, що буде підставою для внесення відомостей стосовно нього до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

У НАЗК наголосили, що ЗУ "Про запобігання корупції" встановлює заборону розкривати інформацію про особу викривача третім особам, які не залучаються до розгляду повідомлених ним фактів та тим, кого безпосередньо стосуються ці факти.

Додамо, з вересня 2023 року НАЗК запустив єдиний портал повідомлень викривачів корупції.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.