Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Приватбанк

dengi.ua

Четвер, 28 листопада 2019, 11:32

Кабмін став власником Приватбанку

Приватбанк

Міністерство фінансів передало 100% акцій Приватбанку Кабінету міністрів України.

Про це повідомляє "hromadske".

Держава змінила номінального власника ПриватБанку. Раніше ним було Міністерство фінансів України, однак з 25 вересня 2019 року став Кабінет міністрів України. Відповідні відомості опубліковані на сайті Національного банку України.

Зазначимо, що судові процеси щодо визнання "незаконності" націоналізації банку тривають між Ігорем Коломойським та підконтрольними йому компаніями, які були власниками акцій банку з одного боку та Міністерством фінансів України, яке було номінальним власником банку з іншого.

Передача 100% пакету акцій ПриватБанку з Мінфіну до Кабміну може бути спробою держави захиститися від негативних рішень судів щодо націоналізації ПриватБанку, повідомляє FinClub. Таким чином, у разі програшу держави у суді проти Коломойського, засідання якого відбудеться 19 грудня, суд може зобов’язати Мінфін повернути акції ПриватБанку, але установа не зможе цього зробити, адже втратить до них доступ.

Нагадаємо, 31 травня Господарський суд розглянув справу за позовом Коломойського про визнання недійсними кредитних договорів щодо "Приватбанку".

НБУ мало змогу знову націоналізувати "Приватбанк" у випадку неспроможності банку загасити борг сумою 155 млрд грн.

Додамо, 18 квітня Окружний адміністративний суд задовільнив позов Ігоря Коломойського і визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Рішення про націоналізацію "Приватбанку" уряд прийняв 18 грудня 2016 року: держава отримала 100% капіталу банку, а Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень.

20 квітня суд розірвав договір поруки Ігора Коломойського на 9,2 млрд грн за "Приватбанк", а також Апеляційний суд відхилив скаргу Нацбанку на рішення суду, який задовільнив позов Ігора Коломойського щодо "Приватбанку".

До того ж, 16 травня Ігор Коломойський повернувся в Україну після дворічного вигнання в Ізраїлі та Швейцарії, а 14 червня цього року Верховний суд зобов’язав ПриватБанк виплатити 25 мільйонів гривень  компанії Ігоря Коломойського.

13 листопада за рішенням суду Коломойський позбувся 7,5 мільярдів боргів перед Приватбанком.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.