Закон про трансплантацію органів винесуть на громадське обговорення

Середа, 21 листопада 2012, 18:46

Міністерство охорони здоров'я планує провести широке обговорення з медичною спільнотою і громадськістю закону про трансплантологію, а вже після цього внести до нього відповідні зміни.

Про це на брифінгу в ході засідання Кабміну заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, повідомляє УКРІНФОРМ.

За словами Толстанова вже з понеділка в кожній області будуть проводитись круглі столи, в яких візьмуть участь фахівці медицини та громадськість. А вже після проведення 15 грудня загального круглого столу у Києві, до закону почнуть вносити відповідні зміни та коригування.

Заступник міністра уточнив, що наразі законопроект тільки подано на узгодження до профільного комітету ВР, а відтак у МОЗ очікують на реакцію громадськості і народних депутатів.

За словами Толстанова, у світі існує потужна система трансплантації органів, однак Україна відстала від європейських та світових стандартів у цій сфері.

Він повідомив, що сьогодні десятки тисяч українців очікують у черзі трансплантації органів, тканин або клітин. Нині чинний закон зобов'язує брати згоду на віддачу органів у родичів людини, смерть якої настала раптово, однак це не завжди можливо, враховуючи стан цих людей і ситуацію, в якій вони опинилися. На переконання заступника міністра, новий закон у разі його ухвалення надасть нашій медицині можливість стати на зовсім інший рівень, що зробили наші сусіди, “до яких ми сьогодні їдемо і платимо гроші за трансплантацію”.

«У нас є всі можливості – і наукові, і технологічні – для того, щоб це робити», – заявив заступник міністра.

Він уточнив, що у новому законопроекті передбачається ввести поняття презумпції згоди, як у наших сусідів – Росії і Білорусії.

«Воно не є стовідсотково абсолютним, тобто якщо ви не побажаєте це зробити і напишете відмову, цей закон не буде задіяний», – підсумував Толстанов.

Нагадаємо, Міністерство охорони доров'я передалодо Верховної Радизаконопроект, за яким дозволено використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

Мітки: громадське обговорення, закон, трансплантація органів