Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівська облрада

П'ятниця, 21 лютого 2020, 18:45

Лозинський закрив комісію з ОТГ після протесту мешканців

Львівська облрада

Обласна комісія не дозволила створити Сілецьку ОТГ, а після протесту мешканців Василь Лозинський закрив засідання робочої групи.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 21 лютого, у Львівській обласній раді відбулася міжвідомча обласна робоча група з підготовки пропозицій щодо адмінтерустрою базового рівня Львівської області. Перед початком засіданя до сесійної зали зайшли понад 200 мешканців навколишніх сіл, які вимагали дозволити їм створити окремі ОТГ та врахувати їхню позицію під час формування перспективних планів об'єднаних громад Львівської області.

Під час засідання члени комісії підтримали пропозицію, щоб включити до Стрийської ОТГ три села, які раніше відносили до Моршинської ОТГ. Зокрема йдеться про села Розгірче, Семигинів та Жулин. Таке рішення підтримали 34 члени комісії, 8 були проти і 11 утрималися під час голосування.

Пізніше під час затвердження переспективного плану Сокальського району розглядали два варіанти. Відповідно до першої пропозиції сюди входили чотири ОТГ: Великомостівська, Червоноградська, Белзька та Сокальська. У другому варіанті мешканці Сокальського району запропонували створити п'яту окрему , однак члени комісії не підтримали таке рішення і більшість проголосували за перший варіант.

Через таке рішення мешканці громад влаштували у сесійній залі протест і вимагали комісію повторно проголосувати та затвердити Сілецьку ОТГ. Натомість перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський оголосив закриття комісії через відсутність можливості голосування. 

Після цього мешканці громад перекрили виходи з сесійної зали і не дозволили двом іншим заступникам голови ОДА Івану Собку та Юрію Холоду вийти з залу. Однак заступник голови Львівської облради Юрій Гудима пообціяв громаді домовитися з Василем Лозинським і продовжити засідання комісії, а вже через декілька хвилин повідомив, що Василя Лозинського вже немає на робочому місці.

Юрій Холод намагався вгамувати конфлікт та запропонував продовжити роботу, однак через вісутність кворуму це не вдалося. Тому він оголосив перерву на 15 хв, щоб зібрати усіх в сесійній залі та продовжити роботу, натомість мешканці громад заявили, що якщо комісія не повернеться, то вони створять свою власну комісію і прийматимуть рішення щодо формування перспективного плану територій громад Львівської області.

Нагадаємо, сьогодні перед початком засідання комісії мешканці ОТГ влаштували мітинг перед Львівською облрадою

Попереднє засідання цієї комісії відбулося 31 січня, тоді для голови Волицької сільської об'єднаної територіальної громади Марії Дик довелося викликати швидку допомогу. 

Додамо, 11 лютого на сесії Львівської обласної ради під час обговорення питання про внесення змін до перспективного плану депутат від ВО "Свободи" Руслан Кошулинський запропонував визнати роботу Львівської ОДА у питанні формування перспективних планів об'єднання громад незадовільною.

А 5 грудня 2019 року депутати Львівської обласної ради схвалили зміни до перспективного плану й внесли до нього Оброшинську сільську громаду (Оброшинська, Ставчанська, Конопницька сільради).

Зазначимо, на початку січня Львівська міськрада звернулася до уряду та ВРУ з проханням включити до складу Львівської ОТГ 20 населених пунктів. Також раніше мешканці Винник виступили проти приєднання міста до Львівської ОТГ у форматі, який передбачає його ліквідацію, тому збирають підписи на підтримку цього рішення, а мешканці Брюхович на громадських слуханнях проголосували за створення власної об'єднаної громади і відмовилися увійти до складу Львівської ОТГ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.