На Львівщині знищили старовинне Стільське городище

Вівторок, 5 травня 2020, 12:11

Біля заповідника Стільське городище самовільно встановили капличку та гіпсову статую Богородиці, чим знищили його унікальний вигляд.

Про це повідомляє спільнота Львівське Опілля на своїй сторінці у Фейсбуці.

У селі Дуброва, що розташовується впритул до пам'ятки археології національного значення та історико-культурного заповідника "Стільське городище" Тростянецької ОТГ, здійснили насипи грунту та встановили фігуру Матінки Божої.

"Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII-X століття. Роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади. При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає" – йдеться у повідомленні.

Натомість, як передає прес-служба Львівської ОДА, у адміністрації сформують комісію, яка проведе обстеження руйнування заповідника та направить свої висновки до Міністерства культури.

"Наразі можемо говорити про несанкціоновано встановлені скульптуру, бетонні сходи та земляний насип, змонтовані в межах охоронної зони пам’ятки археології національного значення – Стільське городище. Без дозволів Міністерства культури не можна проводити жодних робіт на пам’ятках культури національного значення. І саме Мінкульт має відреагувати на порушення і визначити, як діяти далі з самовільно встановленим об'єктом. Це грубе порушення пам’яткоохоронного законодавства, тому саме поліція і прокуратура мають відреагувати" – пояснив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Додамо, раніше відкривач і головний дослідник пам’ятки "Стільське городище" Орест Корчинський, який був й директором заповідника, повідомив про приватизацію та руйнування земель заповідника. У 2015 році на місці древнього городища вирили котлован для озера.

Мітки: заповідники на Львівщині, Миколаївський район, новини львова, пам'ятка природи, Юрій Холод