Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

відновлена мозаїка "Море і риби"

Фб Москаленка

Четвер, 6 серпня 2020, 16:12

У Львові завершили викладати копію зруйнованої мозаїки магазину Океан

відновлена мозаїка "Море і риби"

У місті завершили виготовлення копії мозаїки "Море і риби" на колишньому магазині "Океан", що на вул. Володимира Великого, 26а.

Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко на своїй сторінці у Facebook.

Станом на сьогодні, 6 серпня, всі головні роботи із відновлення мозаїки "Море і риби" завершили, завтра забудовник планує забрати паркан і відкрити мозаїку для львів'ян. 

За словами Андрія Москаленка, для відновлення мозаїки використовували старі фотографії та відео, де була зображена мозаїка. Наразі залишилося лише незначні роботи.

Нагадаємо, у липні 2019 року інспекція держархбудконтролю виявила, що забудовник знищив історичну мозаїку на будівлі колишнього магазину "Океан", тоді ж на порталі е-петицій львів'янка зареєструвала петицію з вимогою оприлюднити план реконструкції магазину "Океан" у Львові, затверджений компетентними органами містобудування. Згодом забудовник сплатив штраф 90 тис. грн.

Також у липні відбулася зустріч міського голови Львова Андрія Садового з реставраторами та художниками, на якій фахівці запевнили міського голову, що відновити мозаїку можливо. А вже 1 серпня минулого року у Львівській міськраді повідомили, що після усунення виявлених порушень забудовник знову зможе відновити реконструкцію магазину. Тоді власник компанії запропонував передати місту приміщення на 1000 кв.м, щоб відкрити там школу мистецтв імені І. Новаківського. Мозаїку планували повністю відновити за 2-3 місяці.

У листопаді 2019 року тут відновили стіну з рельєфом зруйнованої мозаїки магазину, однак через погодні умови об’єкт законсервували до кінця квітня цього року.

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.