Зміст статті

7 квітня 2021Петро Яцишин

Мар'яна Кричковська: Кабмін може затвердити Малехівську тергромаду і без Львівської ОДА

Розмова з юристкою Мар'яною Кричковською.

Варіанти розмовляють з юристкою Мар'яною Кричковською про подальші наслідки рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, який скасував приєднання Малехова до Львівської ОТГ.

Окружний адміністративний суд м. Києва своєю постановою від 29 березня 2021 року визнав протиправним та скасував розпорядження Кабінету міністрів України щодо входження села Малехів Жовківського району до складу Львівської ОТГ.

Як йдеться у документі, Малехівська сільрада подала позов до суду проти Кабінету міністрів та Львівської ОДА з вимогою скасувати рішення щодо приєднання села до складу Львівської ОТГ, визнати протиправними дії Львівської ОДА під час розроблення перспективного плану формування територій громад Львівської області щодо внесення Малехова до громади Львова, а також зобов'язати Львівську ОДА розробити, але вже з дотриманням прав, свобод та законних інтересів Малехівської громади, проєкт акту про внесення змін до перспективного плану Львівської області.

Суд частково задовольнив позов Малехівської сільради, зокрема, визнав протиправними дії Львівської ОДА під час формування перспективного плану Львівської області, скасував розпорядження уряду щодо внесення Малехова до складу Львівської ОТГ.

Які шанси у влади Львова виграти апеляцію щодо рішення суду, який визнав протизаконною процедуру внесення Малехова до  складу Львівської ОТГ?

Заступник міського голови Львова Любомир Зубач заявив про те, що подаватиме апеляцію. Якщо ж апеляції не буде, то рішення суду першої інстанції набере силу через 30 днів. Влада Львова не була суб'єктом судового процесу, а тому якось важко уявити на яких підставах вона може оскаржити рішення щодо Малехова. По-друге, Малехівська сільська рада, як юридична особа, досі існує. Апеляція від ліквідаційної комісії щодо Малехова на рішення, яке ухвалили на користь Малехова, буде нелогічною, оскільки тоді незрозуміло в чиїх інтересах діє ця ліквідаційна комісія.

Також спірним є твердження Любомира Зубача про те, що неможливо вже щось змінити та відновити Малехівську самоврядну громаду. Насправді це зробити достатньо просто. Варто лише оголосити в Малехові нові вибори, де оберуть раду та голову, а також відновити бюджет громади.  Для цього Кабінет міністрів України повинен звернутися до ЦВК, яка й оголосить вибори. Нова Малехівська громада нічим не відрізнятиметься від Львівської, Стрийської  чи Сокільницької громад, її бюджет також буде аналогічним до бюджетів інших громад.

Тобто рішення суду є простим та реальним у виконанні. Сьогодні дійсно немає окремого бюджету в Малехові, але це не означає, що його не можна створити. Відкривається код в державному бюджеті та йдуть всі перерахування. Так, це потребує додаткових рішень Кабміну. Але громада не повинна відповідати своєю правосуб'єктністю, правом на визначення тільки тому, що Кабміну важко прийняти правильні документи, щоб виправити ситуацію. Хто б що не говорив, але Київський окружний адміністративний суд у цьому випадку не міг прийняти жодного іншого рішення, тому що там справді були порушення.

фото: Фб Мар'яни Кричковської

Наскільки аргументованим, на Вашу думку, є рішення суду щодо Малехова?

Є важливий юридичний нюанс: під час розгляду справи в суді всі докази подаються сторонами саме в суд першої інстанції. Апеляційний суд фактично буде переглядати лише дотримання процедурних питань, тому що норми матеріального права на основі всіх доказів вже вивчив саме суд першої інстанції. Тому логічно, що в першій інстанції суд не прийняв заяву про відмову від позову. Ліквідаційна комісія ж, яка подала його, порушила права позивача, її заява не відповідає інтересам громади.

Аргументи громади Малехова зводяться до положень закону про добровільне об’єднання громад. Саме цей закон й порушили, і тому, власне, суд й визнав порушення процедури створення Львівської ОТГ. Коли створювали тергромади, то первинним документом був саме план, який запропонувала  Львівська ОДА.

Навіть якщо хтось намагається маніпулювати, а тому говорить, що період добровільного об'єднання закінчився, то це неправда – Конституція України та Європейська хартія місцевого самоврядування не визнають примусових об'єднань. Громади в Україні можна об'єднувати лише добровільно. І якщо цього не роблять, то об'єднання, які створили не на добровільній основі,  скасовуватимуть в судах й надалі.

Чи означає рішення щодо Малехова, що й в інших позовах громад, які оскаржили своє внесення у Львівську ОТГ, суд ухвалить аналогічні рішення?

Проблема Львівської територіальної громади в тому, що до її складу увійшли громади, де не провели жодних громадських обговорень, де влада не захотіла  консультуватися з громадами. Тому практично всі громади довкола Львова в однаковій ситуації.  Порушення, які були у Малехові, можна також простежити в усіх інших громадах. Цілком ідентичні порушення, цілком ідентичні права громад, ніхто нічим не відрізняється.

Львівська ОДА заявила про намір оскаржити рішення адмінсуду щодо Малехова?

Вони були третьою стороною в цій справі. Малехів просив суд зобов'язати Львівську ОДА подати новий, виправлений перспективний план до Кабміну. Суд визнав бездіяльність Львівської ОДА незаконною в частині того, що вони не провели громадські обговорення та не була дотримана процедура, але не став зобов'язувати подання нового перспективного плану. Логіка суду насправді в тому є, тому що на нинішньому етапі Кабінет міністрів України може й без Львівської ОДА затвердити Малехівську територіальну громаду та звернутися до ЦВК щодо призначення виборів у ній.

Якщо Малехівську громаду таки утворять, то чи означає це, що будуть нові вибори у Львівській ОТГ?

Виборів у Львівській ОТГ не буде навіть якщо вийдуть всі громади, які зараз судяться через свою ліквідацію. Підстав для припинення повноважень ради чи міського голови немає ні в законі, ні у Виборчому кодексі. Вони  працюватимуть до завершення терміну свого обрання, тобто до 2025 року.


фото: wikipedia.org

Автор: Петро Яцишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.