Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львів

П'ятниця, 9 липня 2021, 12:33

Львівські депутати зробили ще один крок до галицького крематорію

Львів

Депутати підтримали петицію про побудову крематорію у Львові до 2025 року.

Вчора, 8 липня, на сесії Львівської міської ради депутати підтримали електронну петицію про побудову крематорію у Львові до 2025 року. "За" проголосували 44 депутати.

Зазначимо, ще 26 квітня цього року на порталі електронних петицій Андрій Маринюк зареєстрував петицію "Побудова крематорію у Львові до 2025 року", яка станом на 7 червня 2021 року цього року набрала необхідних 500 голосів на підтримку, відтак міськрада, згідно з порядком подання та розгляду електронних петицій, мала її прийняти або відхилити.

Автор петиції зазначив, що у місті дуже гостро стоїть питання з похованням померлих, бо місць на кладовищах катастрофічно не вистачає.

"Вже цього року запланували заради розширення кладовищ провести вирубку 10 гектарів Брюховицького лісу. Території існуючих кладовищ перебувають в жахливому стані, значно впливають на екологію регіону та потребують великих коштів на їх утримання" – йдеться у тексті петиції.

За словами Маринюка, сьогодні значно зросли витрати громадян на поховання (від 18 тисяч гривень при наявності власного місця без врахування подальшого догляду за могилою), натомість комплекс послуг з кремації в  Києві обходиться від 5 тисяч гривень.

"Депутати Львівської міської ради, керуючись надуманими забобонами, міфами та власними інтересами, переконують львів'ян, що кремація не відповідає християнському вченню і не визнається церквою. Натомість представники церкви та церковні канони запевняють, що кремація жодним чином не суперечить основам християнства" – наголошує автор петиції.

Зазначимо, наприкінці травня у місті зібрали раду єпископів з главами всіх конфесій і вони підтримали ініціативу будівництва крематорію. Через це автор пропонує виділити кошти та затвердити дорожню карту з  визначеними датами на побудову крематорію на території Львівської ОТГ та відкрити його не пізніше 2025 року.

Депутати погодили цю петицію та доручили департаменту житлового господарства та інфраструктури міськради за місяць розробити дорожню карту її реалізації та скерувати її на розгляд комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства.

Зазначимо, вже на початку липня цього року у Львові оголосили архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію будівлі крематорію на Голосківському кладовищі.

Нагадаємо, у квітні цього року комісія фінансів міськради не підтримала будівництво крематорію у Львові. Депутати вважають це будівництво недоцільним. Натомість ще на початку березня вони дозволили розширити територію Голосківського кладовища на понад 32 гектари з вирубкою навколишнього лісу.  

Раніше, 19 вересня 2019 року, у Львові провели публічну консультацію щодо доцільності будівництва крематорію, а у травні 2020 року у міськраді наголосили, що землі для поховання на кладовищах Львова вистачить приблизно на один рік. Тоді ж у мерії планували оголосити Всеукраїнський архітектурний конкурс щодо будівництва крематорію.

Додамо, що електронні петиції у Львові були ввели з 22 лютого 2016 року.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.