Українцям, хворим на грип та Covid-19, дозволили відкривати е-лікарняний дистанційно

Середа, 9 лютого 2022, 11:43

Відтепер пацієнти з грипом, Covid-19 чи іншими респіраторними інфекціями можуть відкрити е-лікарняний без візиту до лікаря.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як заявив сьогодні, 9 лютого, під час брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, пацієнти з симптомами грипу, ГРВІ або коронавірусом можуть відкрити електронний лікарняний дистанційно, без візиту до лікаря.

Це передбачено в наказі МОЗ "Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках", який уже зареєстрував Мін'юст.

Тобто якщо у пацієнта є симптоми грипу, коронавірусу чи інших ГРВІ, він може зателефонувати до лікаря та отримати консультацію щодо лікування. За результатом консультації лікар може сформувати висновок про тимчасову непрацездатність на 5 днів. Цей висновок є основою для відкриття електронного лікарняного. 

"Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для продовження терміну своєї непрацездатності шляхом створення нового медичного висновку" – пояснив Віктор Ляшко.

За його словами, такий підхід значно розвантажить лікаря і дасть змогу іншим пацієнтам уникнути додаткових контактів із хворими Covid-19.

Нагадаємо, в Україні зменшили термін самоізоляції для хворих на Covid-19 – через 5 днів з дати появи симптомів або отримання позитивного тесту самоізоляцію можна завершувати.

Додамо, з 1 жовтня 2021 року всі медичні заклади України перейшли на електронні лікарняні. Система електронних лікарняних листів мала бути другим етапом медичної реформи, яка розпочалася 30 січня 2018 року.

Мітки: COVID-19, Віктор Ляшко, електронні послуги, коронавірус, Міністерство охорони здоров'я, новини львова