Зміст статті

9 жовтня 2023

Гальчинський про блекаут

Віктор Гальчинський про майбутній опалювальний сезон в Україні.

Попередній опалюваний сезон запам'ятався масовими вимкненнями електроенергії, що були зумовлені російськими обстрілами.

Як буде цього року? Чи чекає українців новий блекаут? Про це ми говоримо з експертом з енергетичних питань Віктором Гальчинським.

Вікторе, у мене на каналі було опитування про те, чи будуть масові вимкнення електрики? 42% моїх глядачів вважають, що вимкнення будуть на рівні минулого року, а третина – що буде гірше. Лише чверть глядачів налаштовані оптимістично. А що вважають експерти?

Єдиним ризиком наразі для нашої енергетичної системи лишаються ракетні удари. Але завжди треба готуватись до найгіршого, оскільки чим краще ти підготувався, тим легше можна пережити інші ситуації.Поки триває війна, то жоден об'єкт на території України не є захищеним. Вимкнень електроенергії уникнути не вдасться.

Наскільки важкою буде ситуація залежить від багатьох чинників, наприклад, від роботи ППО, яка за півтора року вже значно вдосконалилась. Однак наш ворог також вдосконалюється, враховує ситуацію та робить все, щоб хоча частина його ударів досягала цілі. Обстріли енергоструктури будуть однозначно. Росія береже ракети для цього. Тому до найгіршого завжди треба бути готовим.

Українська енергетика врахувала тогорічний досвід, провела відновлювальні роботи та вжила енергозахисних заходів. Якщо електроенергії не буде вистачати, а це також можливо через війну, у нас є паралельна робота з енергосистемою ЄС. Електрику за потреби можна транспортувати з Європи.

Віктор Гальчинський (Фб В. Гальчинського)

Що зробили для того, щоб підготувати енергосистему України до зими?

Про весь обсяг робіт ніхто не скаже, оскільки це державна таємниця. Відновили порушені енергомережі, зробили схеми живлення, частково замінили трансформаторне обладнання та є спроби здійснити захисні заходи. Роботу над помилками провели. А всі деталі знатимемо лише після перемоги. Енергетики робили неможливе, адже був величезний обсяг роботи, якого не знала жодна країна.

Цього року підготуватись до блекауту буде легше, оскільки ринок з минулої зими заповнився, немає завищених цін та можна придбати все необхідне, наприклад, акумуляторний ліхтар чи малопотужну зарядну станцію.

Варто похвалити й ключові комунальні підприємства, які почали обладнувати генераторами свої об'єкти. Завдяки цьому ми пережили минулу зиму. Передусім йдеться про водоканали, оскільки відсутність води та каналізації є вкрай страшною ситуацією. Це справжня проблема для звичайних людей та бізнесу. Маленьке кафе не зможе працювати без електрики та водопостачання.

Варто очікувати на обстріл енергосистеми?

Зараз обстріли переважно йдуть дронами, адже їх значно більше. Ми не можемо прогнозувати дії ворога, але напевне з початком холодів обстріли активізуються. Зараз ворог намагається дізнатись те, що ми зробили та як це обійти. Ми маємо справу з підступним ворогом, який вчиться. Ефективність нинішніх обстрілів 20-30%, однак навіть це відчутно, оскільки вони досягають своєї бажаної цілі. Ворог веде війну без жодних правил та порушує всі міжнародні конвенції. Однак у критичній ситуації ми можемо розраховувати на імпорт енергії з Європи.

Але не треба думати про те, прилетить ракета чи ні. Це може статися будь-коли, треба готуватися до найгіршого. Завдяки цьому вистояла наша економіка та енергетика. Зараз є стандарти забезпечення окремих галузей в умовах блекауту. Наприклад, телекомунікаційні підприємства мають працювати три доби без електрики, а банківська система – 7 днів.

Вікторе, наскільки цей імпорт може задовольнити наші проблеми, зокрема у критичній ситуації?

Ми в єдиному європейському механізмі, який має єдине регулювання, тому немає значення з якої країни ми отримуватимемо електроенергію. Все залежить від пропускної здатності.

Інший момент – імпортна енергія відчутно подорожчала. Тому торік великі підприємства порахували та придбали промислові генератори. Вони забезпечують свої потреби цими генеруючими потужностями. І я не передбачаю ситуацію, коли нам треба буде повністю залежати від імпорту.

Розмовляв Олександр Сирцов, Канал свіжої історії. Відеоверсія інтерв'ю:

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.