Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Площа Святого Юра

П'ятниця, 29 грудня 2023, 13:52

Облрада Львівщини просить повернути УГКЦ митрополичі сади Собору Святого Юра

Площа Святого Юра

Львівська облрада направила звернення до уряду з проханням посприяти в збереженні й реновації території митрополичих садів Собору Святого Юра.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 28 грудня, на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення звернутися до уряду щодо сприяння в збереженні та реновації митрополичих садів Собору Святого Юра у Львові.

Святоюрська гора у Львові – великий комплекс довкола собору Святого Юра, до якого входить храм із подвір’ям, митрополичі палати й митрополичі сади, і який належить до світової спадщини ЮНЕСКО.

"Радянська влада в 1951 році все розділила. У приміщенні, де була бібліотека Курії Української греко-католицької церкви, якою опікувався митрополит Андрей, розмістили філію Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, а в садах встановили радіовежі, якими глушили радіочастоти, зокрема сигнали "Голосу Америки" та "Радіо Свобода". Тобто радянська влада відібрала майно церкви, забрала митрополичі сади й будинок. 3 1951 року аж до розпаду радянського союзу будівлі перебували в державній власності Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. У 1998-2000 роках радіовежі на Святоюрській горі було демонтовано на вимогу ЮНЕСКО.

Сьогодні на територію навколо собору Святого Юра у Львові претендує Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, що є неприпустимо. Вважаємо, що іншого використання зазначеної земельної ділянки, як для потреб собору та влаштування парково-рекреаційної зони, – не може бути" – йдеться у тексті звернення.

Депутати наголошують, що відновлення Святоюрського комплексу має важливе, історичне значення, тому вони просять уряд посприяти в збереженні й реновації території митрополичих садів з урахуванням інтересів держави, територіальної громади, Української греко-католицької церкви, а також історичної справедливості.

Нагадаємо, у листопаді львівські депутати звернулись до президента з проханням передати церкві землі поблизу Собору Святого Юра, які суд постановив забрати з комунальної власності. 

У жовтні Господарський суд скасував ухвалу Львівської міськради щодо передачі у комунальну власність земельної ділянки на площі Святого Юра, 5 у Львові, яку міськрада у 2022 році передала Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Додамо, у 2021 році Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ звинуватила Концерн РРТ у рейдерському захопленні Митрополичих садів у Львові й залученні для цього військової техніки. Натомість Концерн РРТ заявив про проведення планових навчань.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.