Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

електронний квиток

loda.gov.ua

П'ятниця, 28 липня 2023, 15:17

На Львівщині з наступного року не прийматимуть готівку у приміських та міжміських маршрутках

електронний квиток

З наступного року в області планують повністю перейти на безготівкову оплату проїзду у приміських та міжміських автобусних маршрутах.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Станом на сьогодні, у рамках впровадження електронного квитка у приміських та міжміських автобусних маршрутах на території Львівської області, в автобусах обладнали перші 100 валідаторів для безготівкової оплати проїзду.

Їх встановили в автобусах Рава-Руського, Самбірського та Турківського напрямків, а з наступного тижня планують обладнати маршрути Львівського району.

"Процес впровадження е-квитка непростий. Одна з причин – це відсутність єдиної тарифної сітки. Наприклад, автобус Львів – Турка має орієнтовно 25 зупинок, а це різні тарифи за проїзд, тому потрібен час на підготовку. Упродовж кількох місяців на всіх автобусах Львівської області встановлять валідатори, за допомогою яких можна буде сплатити за проїзд карткою, телефоном, будь-яким ґаджетом.

Поки триває перехідний період, пасажири зможуть розрахуватись також готівкою. Однак, ми прагнемо повністю перейти на безготівковий спосіб розрахунку. Загалом у Львівській області є більше ніж 700 автобусів, які працюють на маршрутах, у кожному з них встановлять валідатор" – наголосив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

За його словами, до кінця 2023 року буде діяти перехідний період, коли розрахуватися можна й готівкою. У наступному році Львівщина повинна повністю перейти на безготівковий розрахунок.

Коли пасажир заходитиме у транспортний засіб, він прикладатиме до валідатора банківську карту. Система автоматично, згідно з тарифною сіткою відповідного маршруту, оплачуватиме проїзд. 

"У цьому проєкті ми застосовуватимемо GPS-технології, які дозволять пасажирам ефективно розрахувати свій маршрут. До прикладу, людина стоїть на зупинці у Львові і планує поїхати у Турку. У Google-maps вона обирає свій автобус і бачить його місце розташування, час до зупинки й це працюватиме зі всіма транспортними засобами приміського чи міжміського сполучення. З перевізниками ми пропрацювали питання дашбордів, інформаційних панелей, де б вони могли відстежувати кожен маршрут, кількість проданих квитків.

Власникам маршрутів також має бути зручно отримувати звітність, яку зараз надають водії. Не менш важливо, ми розуміємо, що не на усіх дорогах області є 3-G та 4-G покриття, тому валідатори можуть працювати без сигналу. Щойно з’явиться сигнал, вони просто синхронізуються і кошти за проїзд автоматично спишуться з карти пасажира" – пояснив заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Зазначимо, впровадили у міжміських та приміських автобусних маршрутах оплату за допомогою картки планують у жовтні цього року, а з середини червня у трьох громадах Стрийського району запрацювала безготівкова оплата проїзду.

Нагадаємо, в березні цього року в області встановили перші пристрої для безготівкового розрахунку за проїзд у міжміських та приміських автобусних маршрутах. В області планували впровадити у міжміських та приміських автобусних маршрутах оплату за допомогою картки з липня цього року.

Додамо, на початку 2022 року у Львівській ОВА затвердили порядок функціонування електронного квитка на Львівщині, проєкт запровадження якого в області розробили ще у лютому 2021 року.

Згідно з ним, в області запровадять два типи електронних квитків − персоніфіковані для пільговиків та неперсоніфіковані (на передплачену кількість поїздок, на визначений термін дії та у вигляді електронного гаманця). Разом з електронним квитком функціонуватиме друкований квиток, який можна придбати в автоматах самообслуговування або при оплаті готівкою в водія.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.