Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

виставка

П'ятниця, 21 листопада 2014, 19:00

У Львові відкрилася антирелігійна виставка

виставка

У четвер, 20 листопада, у Львівському музею історії релігії відкрилась виставка «Проти Бога. Проти людини».

Виставка складається з двох частин: «Радянський антирелігійний плакат із збірки Львівського музею історії релігії» та «Голодомор 1931-1933 рр. очима українських художників».

На виставці представлені 44 плакати антирелігійної теми. У першому з розділів експонуються радянські антиклерикальні плакати періоду громадянської війни, в яких панувала політика і була відсутня відкрита критика релігії. Можна побачити плакати таких художників, як О. Апсітіса, В. Дені, Д. Моора, М. Черемних.

В наступному розділі виставки показана антирелігійна графіка 1920-х років. Висвітлюється питання взаємовідносин релігії з наукою, що доповнюється досить грубими сатиричними ілюстраціями.

«Ни Бог, ни слуга Бога в борьбе за урожай не помога». 1920-ті роки. Союз войовничих безбожників.

Варто звернути увагу і на розділ присвячений радянському антирелігійному плакату 1960-х років. У післявоєнні роки пропагандисти вважали, що релігія – це породження корисливості й обману. Вони доводили, що служителі церкви затягують у свої сіті людей для забезпечення свого матеріального благополуччя.

«Как вколачивают в человека религию» Москва. 1926 р. Художник – М. Когоут.

«Бог не помог» Ленінград. 1960 р. Художник – Д.Обозненко.

В останньому, четвертому, розділі зображені плакати періоду Голодомору 1932-1933 років в Україні, створені з колекції картин бізнесмена та американського діяча, який нагороджений українським урядом за вклад в економічний розвиток України – Моргана Вільямса.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.