Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Стадії проектування

прес-служба ЛМР

Четвер, 3 травня 2018, 18:38

Львівський сміттєпереробний завод проектуватимуть з погодженням громадськості, мінекології та французів

Стадії проектування

Будівництву комплексу передують тривалі погоджувальні процедури.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції, – повідомляє кореспондент Варіантів.

Як розповів директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря, французька компанія "Egis" минулого року розробляла техніко-економічне обґрунтування для потреб майбутнього львівського сміттєпереробного комплексу:
"Ми маємо базове бачення генерального плану. Ці матеріали стали основою для закупівлі послуг з проектування. Також станом на сьогодні уже проведено перевірку у тому напрямку, чи підходить ця ділянка на вул. Пластовій для розташування такого комплексу. Насправді, згідно з проектом, завод справді комфортно розміщується і ми навіть маємо додаткові резерви на цій ділянці.

Ми дуже активно координуємо роботу фахівців компанії "Egis", які на сьогоднішній день вже підійшли до фінальної стадії своєї роботи. Саме завдяки тому, що ми маємо цей внесок від французької компанії, що має досвід технологічного проектування схожих комплексів, ця технологія, яка надається іноземними компаніями, адаптується і локалізується під місцеві реалії та українські будівельні норми. Це власне та модель, за якою ми працюємо, і без співпраці з "Egis" навряд чи це було б можливо."

Чиновник також повідомив, що проект сміттєпереробного заводу вже близько двох тижнів є у єдиному реєстрі впливу на довкілля, тобто підприємство офіційно подало у Міністерство екології та природних ресурсів наміри про здійснення такої діяльності. Також паралельно подано вимоги до Міністерства надати інформацію про те в якому об'ємі підприємству надати розділи звіту про оцінку впливу на довкілля.

Проектну документацію львівська компанія "Інститут проектування "КомфортБуд" мусить розробити за 120 робочих днів.

Як визнав директор ТОВ "Інститут проектування "КомфортБуд" Андрій Вишневський, його компанія ніколи не займалась проектуванням сміттєпереробних об'єктів:
"Проект сміттєпереробного комплексу – це такий свого роду виклик для нас. Я радий, що ми перемогли і маємо шанс реалізувати його. "Інститут проектування "Комфортбуд" працює на ринку вже понад 12 років, у нашому штаті 13 кваліфікованих спеціалістів за різними напрямками. За час діяльності ми спроектували 550 об’єктів різного рівня складності.

У сміттєпереробному заводі важлива технологія – для цього є іноземні компанії, що володіють технологічними процесами."

Вадим Ноздря додав:

"На сьогодні в Україні так сталося, що жодна компанія не має такого досвіду. Хоча одна з компаній, яка брала участь у тендері, проектувала сміттєпереробну лінію, яка сьогодні не працює.

Взагалі досвід проектування промислових об’єктів був одним із ключових кваліфікаційних вимог компанії "Egis". І ми були впевнені, що у нас не буде багато охочих. Власне, воно так і сталось, але цікавість була велика з боку компаній, було багато дзвінків щодо уточнень вимог, багато компаній просто були змушені відмовитись від тендеру."

Вони пояснили, що попереду тривалі процедури: розроблення звіту і оцінки впливу на довкілля, процедура комплексної державної експертизи, після чого стає можливою реєстрація проекту в Кабінеті міністрів. Після погодження проекту в Кабміні можна буде отримувати дозвіл на будівництво і оголошувати тендер на виконавця будівельних робіт. Про кожну стадію ЛКП "Зелене місто" буде публічно інформувати.

На прес-конференції були також представники громадськості мікрорайонів Знесіння та Кривчиці, які повідомили про свою незгоду з рішенням побудувати сміттєпереробний комплекс на вулиці Пластовій.
Вони обґрунтували цю позицію недовірою до влади міста й запросили Вадима Ноздрю і Андрія Вишенського до участі в прес-турі на очисні споруди Львова, поряд з якими є земельна ділянка для майбутнього заводу. Прес-тур відбудеться у понеділок, 7 травня, виїзд об 11 годині від будівлі Львівської облради.

У відповідь на це Вадим Ноздря повідомив що готовий спілкуватись з громадськістю, наразі ЛКП "Зелене місто" має кабінет №418 у Ратуші, в штаті підприємства зараз є вісім працівників.

Також депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич повідомив про сумніви щодо проекту.

Нагадаємо, 25 січня Львівська міська рада затвердила ділянку на вул. Пластовій, 13 для будівництва сміттєпереробного комплексу.

Ділянка, на якій зведуть сміттєпереробний комплекс, належала ЛМКП "Львівводоканал", відтак її вилучили з користування підприємства. Цю ділянку під будівництво заводу запропонувала французька компанія "Egis", що працювала над проектом стратегії поводження зі сміттям у Львові.

Наприкінці червня минулого року мешканці сіл Муроване та Сороки-Львівські написали звернення до депутата свого виборчого округу Львіської обласної ради з проханням інціювати звернення до Львівської обласної ради та Львівської міської ради з вимогою не допустити будівництво сміттєспалювально комплексу на території ТЕЦ-2 на вул Пластовій.

19 квітня директоро ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря презентував депутатам Львівської міської ради проект майбутнього заводу. Тоді ж Львівська міська рада погодила  отримання 25 мільйонів євро від Європейського банку реконструкції та розвитку на сміттєпереробний завод.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.