Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

ДТЕК Західенерго

Понеділок, 25 листопада 2019, 14:15

Львівщина може залишитися без енергії через ДТЕК Ахметова

ДТЕК Західенерго

ДТЕК Західенерго погрожує відключити Бурштинську ТЕС через російський імпорт.

Про це йдеться на сайті Бурштинівської міської ради.

У п'ятницю, 22 листопада Бурштинська теплоелектростанція "ДТЕК Західенерго", яка на 90% забезпечує електроенергією Львівську, Івано-Франківську та Закарпатську області, оголосила про вимушений простій через імпорт електроенергії з Росії.

У зв'язку з цим в.о. директора ДТЕК Бурштинська ТЕС Олег Івахів направив шлист до голови Бурштинської міськради Роксолани Джури, у якому наголошує, що імпорт електроенергії з Росії за двосторонніми договорами замістив електроенергію національних ТЕС, а також, що через це вартість електрики знижувалася до 91 коп/кВт-г, що робить виробництво електричної енергії на ТЕС збитковим.

У листі йдеться про те, що необхідно зупинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, запровадити ринок допоміжних послуг та погасити заборгованість ДП "Енергоринок" перед компаніями.

Зазначимо, Бурштинський енергоострів є від’єднаним від енергосистеми України. Це умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції, що належить групі ДТЕК Ріната Ахметова, разом з прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Всього на цій території мешкає близько 3 млн українців.

ДТЕК контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини, а електроенергія з Росії та Білорусі не має доступу до Бурштинського енергоострову. Електроенергія тут продається на 30% дорожче, ніж на решті території України.

У жовтні цього року Антимонопольний комітет України розпочав розслідування щодо можливого зловживання монопольним становищем ПАТ "ДТЕК Західенерго".  

Додамо, за даними Держкомстату, у 2018 році Бурштинська ТЕС, що входить в ДТЕК "Західенерго" олігарха Ріната Ахметова, викинула в атмосферу 182,922 тисяч тонн забруднюючих речовин.

Компанія опинилася на 3 місці у антирейтингу, до якого також потрапили ще 5 підприємств Ахметова, обсяг їхніх викидів склав більше 847 тисяч тонн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.