На Львівщині не можуть закупити тести для визначення коронавірусу, поки не змінять тендерне законодавство

Понеділок, 16 березня 2020, 12:35

Іван Собко заявив, поки Верховна Рада не внесе зміни до закону про державні закупівлі, неможливо купляти засоби захисту в одного постачальника.

Про це під час брифінгу у Львівській ОДА повідомив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

За його словами, на Львівщині немає тест-систем для визначення коронвірсу у необхідній кількості, а вітчизняні тести не сертифіковані, тому їх не можуть придбати за державні кошти.

"Якщо говорити про міжнародні закупівлі, ви знаєте, що є тендерне законодавство. Питання "А де купити?". Ми виходимо на торги і очікуємо постачання цих тестів. Якщо є можливість купити, то ми будемо купляти і готові до співпраці з постачальниками" – заявив Іван Собко.

Він також зазначив, що станом на сьогоднішній день законодавство ще не змінене і неможливо проводити закупівлі в одного постачальника.

"Ми чекаємо на рішення Верховної Ради в частині внесення змін до закону про державні закупівлі, де буде чітко норма, яка дозволить здійснювати закупівлі в одного учасника в частині придбання засобів захисту та обладнання для протидії поширення коронавірусу. В іншому випадку я чи інший посадовець, чи головний лікар немаємо жодного права купляти засоби захисту" – додав Іван Собко.

Нагадаємо, 12 березня МОЗ напривили на Львівщину тест-системи для перевірки на коронавірус, які мали завести у область вже у п'ятницю. Однак,  в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько не назвав Варіантам точну дату отримання тестів на визначення коронавірусу, але запевнив, що відразу ж повідомить громадськість про їх надходження.  

У пятницю, 13 березня, у Львові з'явилися 25 експрес-тестів для визначення коронавірусу. Їх закупило керівництво клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Додамо, з 12 березня до 3 квітня в Україні запровадили карантин в навчальних закладах та обмежили проведення масових заходів. 

Станом на ранок в Україні зафіксували вже 5 випадків зараження коронавірусом, а у Львівській інфекційній лікарні перебуває 8 хворих з підозрою на коронавірус.

На Львівщині переглянуть роботу громадського транспорту і обмежать міжміські перевезення. Відсьогодні у Львові закривають усі заклади торгівлі, крім продуктових, аптек та заправок. Також у області визначили сім медичних закладів, які прийматимуть пацієнтів з коронавірусом у разі переповнення Львівської інфекційної лікарні.

Мітки: Іван Собко, карантин у Львові, коронавірус, новини львова, тести