Зеленський ввів санкції проти Козака і телеканалів 112 Україна, NewsOne, Zik

Середа, 3 лютого 2021, 10:11

Володимир Зеленський ввів санкції проти нардепа Тараса Козака і його телеканалів.

Про це йдеться в указі Президента України №43/2021 від 2 лютого 2021 року.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата партії "Опозиційна платформа – За життя" Тараса Козака та телеканалів "112 Україна", NewsOne, Zik.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" – йдеться в указі.

Санкції ввели терміном на 5 років. Вони передбачають:

- блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

- обмеження торговельних операцій;

- обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;

- запобігання виведенню капіталів за межі України;

- зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;

- анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

- повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;

- припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну
з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

- заборона передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності;

Також на 5 років ввели санкції проти каналів "112-Україна", NewsOne, Zik – "Новий формат", "Аріадна ТВ", "ТВ Вибір", "Партнер ТВ" та "Лідер ТВ", "Телерадіокомпанія "112-ТВ", "Новини 24 години", "Нові комунікації".

Станом на сьогодні телеканали ZIK і Newsone припинили своє мовлення.

Як розповіли "Дзеркалу тижня" джерела у СБУ та Офісі президента, підставою для санкцій проти Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування спецслужб України, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

Нагадаємо, 14 червня 2019 року народний депутат з Львівщини Тарас Козак придбав телеканал Zik. У січні 2020 року Нацрада з телерадіомовлення повідомила, що перевірить Zik і "112. Україна" через трансляцію заборонених висловлювань деяких політиків, а у березні того ж року призначила позапланову перевірку телеканалу Zik через програму "Тхне Соросом". У грудні 2020 року Нацрада оголосила попередження телеканалу Zik через за порушення постанов Верховної Ради.

Додамо, що нардеп Тарас Козак придбав у 2018 році телеканал 112 Україна за 73 мільйони гривень. Того ж року колишній депутат Опозиційного блоку Євген Мураєв продав Козаку й телеканал NewsOne.

Мітки: ZIK, Віктор Медведчук, Володимир Зеленський, новини львова, Опозиційна платформа – За життя, рнбо, Тарас Козак, указ президента