article

Все буде Ок!

олександр ковальчук
середа, 3 лютого 2021 р. о 18:55

Найтупіший фільм 2021 року про аматорську рекламу різдвяного Буковелю.

Неймовірно бездарне кіно франківського режисера Тараса Бенюка щосекунди помножує непереборну тупість буковельського чуда на екрані.

2021 рік ледве розпочався, а приз найгіршого фільму року можна вже відразу віддавати аматорській стрічці Все буде Ок! від режисера Тараса Бенюка.

Цікаво, що поміж сценаристів цієї халтури у кількості трьох осіб можна навіть помітити франківського письменника Володимира Єшкілєва, хоча жодна миттєвість цієї стрічки, жодна її йота чи титла навіть не натякає на будь-який (щонайменший) візит думки у ці чертоги. З висоти свого статусу мистець Єшкілєв міг хоча б якось соромитись ніжкою своєї присутності у цьому маразмі, але хулі стидатися, якщо це вже не перша його колаба з Бенюком та такою собі Соломією Ільницькою.

Тим паче, що навіть сам патріарх Андрухович не сконфузився ані на мить увійти своїм грішним тілом у вульгарну екранізацію (за мотивами дочки), стрічку Відгодована. Станіславський феномен він такий – марнославний, марновірний та провінційний.

Подібним трешем в новому українському кіно вже нікого не здивуєш. Після Пекельної хоругви обабіч цього франківського аматорства варто обов'язково згадати аматорство чернівецьке, у стрічці Легенда Карпат (2018). Власне, сценарний примітив стрічок Все буде Ок! та Легенда Карпат може вже створювати якусь свою спілку (з бонусами для учасників), оскільки у їхніх духопідйомних саундтреках оскаженілої попси дуже важко відрізнити житомирян з Другої ріки (чернівецький варіант) від тернополян СКАЙ (франківський варіант). Мегаломанська попса (під U2, звісно) з Тернополя своїми стадіонними масштабами так підкреслює усю мізерність цього кіна, всю його щосекундну кінченість, що мудрий режисер відразу забрав би їхнє самозакохане голосіння з кадру.

Уся ця аматорська маячня має чітке пояснення. Адекватний сценарій, акторська гра та гумор тут просто зайві саме тому, що це лише (і не більше) кондова реклямка Буковелю, де найважливіше політати дроном поміж хмар. Саме тому тупість тут пре з кожної щілини, а сміються з цієї новорічної казки для дорослих лише немовлятка. Головне допиляти бюджет, оскільки перед очима так спокусливо бовваніє тінь ще однієї буковельської казочки – православного совка Тільки диво (2019), де схоже, що 44 мільйони гривень (з 62) пішли лише на костюми та біжутерію від дизайнерки Айне Гассе.

Саме тому у фільмі Все буде Ок! все таке бездарне, цнотливе, пафосне та солодкаве під нью-ейджеву музичку кітчевого розчулення та рожевих поні, які какають стокротками. Але й цього творцями цього трешу замало (треш ніколи не бачить берегів), і тому фінал стрічки добиває добірна канонада сентиментальної інклюзії (вчилися, певне, у Дзідзя), де мама (Ірма Вітовська) головної героїні Лізи має онкологію, а син її коханця Макса від першого шлюбу – з ДЦП (дивно, що ще дружина не померла під час пологів).

Все це франківське щастя могло обмежитись трейлером чи короткометражкою на дві хвилини, але кудись ж треба запихати ексклюзивні візії режисера Бенюка, жахливу акторську гру, калічну вимову, примітивні діалоги, убогий гумор та продакт-плейсмент. А ще довоєнні геги та радянські приколи (а-ля Ласкаво просимо, або Стороннім вхід заборонено чи Іван Васильович змінює професію).

У режисера Бенюка чомусь жодної фантазії за такої благословенної оказії. Де якісь лижниці-лесбійки чи хоча б якийсь шматочок оргії в лісі (з ведмедем), якщо в кадрі гуляє аквадискотека? Секс Лізи та Макса метафорично опускають (буквально) вогнем у стіні, а сідниці акторки Ірини Бенюк (так схожа на Вітовську моментами) у чорних трусиках уважний глядач вже міг бачити у провінційній казочці з рибками Передчуття.

Які, прости Господи, Містер Піткін у тилу ворога, У джазі тільки дівчата чи хоча б Гічкок одним вухом. Ще одна буковельська казочка для лохів (черговий покруч з кліше у Карпатах а-ля Пригоди S Миколая) йде вже протоптаною стежиною посіпак Коломойського. 1+1 в кадрі, сексизм перемішаний з ідіотизмом та рагулізм місцевих гуцулів над якими витає чемна дівчинка Ліза зі своєї історією про індіанців, тобто резерваційна українофобія на кшталт Останнього москаля та Великих Вуйків з мелодрамним кінцем наголо.

постер: kinoboom.veles.in.ua

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024