Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

зруйнована вілла

loda.gov.ua

Четвер, 28 жовтня 2021, 14:49

Забудовник зруйнував історичну віллу на Коновальця

зруйнована вілла

Віллу на вул. Коновальця, 21 у Львові, яку намагалися оголосити пам'яткою архітектури, повністю зруйнували.

Про це повідомляє департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА на своїй сторінці у Фейсбуці.

У суботу, 23 жовтня, забудовник повністю розвалив віллу Йоанни Лоренц на Коновальця, 21 у Львові, споруджену на початку ХХ століття.

"На жаль, вберегти будинок не вдалося. У понеділок, 25 жовтня, я перевірив факт руйнації історичного будинку і написав заяву у Національну поліцію України. Відповідні листи про знищення вілли ми від імені департаменту скеровуємо на Міністерство культури та інформаційної політики України та прокуратуру" – наголосив начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської ОДА Василь Петрик.

Ще у червні цього року виконком Львівської міськради дозволив збудувати на місці стародавньої вілли 6-поверхий будинок, однак забудовник мав зберегти фасадну частину вілли, інтегрувавши її у новий будинок.

За словами Петрика, з 2017 році вілла перебувала у приватній власності.

Зазначимо, у липні цього року комісія з питань історико-культурної спадщини Львівської обласної ради вирішила звернутися в прокуратуру щодо рішення виконкому із будівництва на місці вілли багатоповерхівки. Натомість головний архітектор Львова Антон Коломєйцев посилався на рішення Міністерства культури, згідно із яким вілла не є пам’яткою архітектури. 

"Розробник облікової документації щодо вілли Лоренц, за якою вона – не пам‘ятка, – той самий Валерій Потюк та ліквідоване Львівською обласною радою комунальне підприємство "Реставрація та управління замками і палацами Львівщини", які розробили скандальну документацію на Миколаївську фортецю" – пояснив Василь Петрик.

Додамо, будівництво тут багатоповерхівки виконком розглядав ще у 2020 році, однак вирішив це питання перенести. Тоді ж начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко пояснювала, що віллу не внесли до реєстру пам’яток через те, що вона не має ознак пам’ятки архітектури, однак процедура включення її у реєстр на той час все ще тривала.

Також ще у 2017 році Назар Лебяк на сайті президента зареєстрував електронну петицію з проханням зберегти віллу, однак вона зібрала лише 40 голосів із необхідних 25 тисяч.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.