Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Уляна Пак

Фб ЄС Львів

Прес-реліз,   Четвер, 20 жовтня 2022, 15:13

У Львові діятиме програма для підтримки волонтерів

Уляна Пак

Офіс Ради Європи в Україні напрацював зразок програми підтримки та розвитку волонтерської діяльності, у Львові взялися її втілити. 

Йдеться про документ, який допоможе волонтерам отримувати правову, інформаційну та організаційну підтримку від Львівської міської ради. Програму готують до розгляду на найближчу сесію Львівської міськради.

Про це розповіла депутатка Львівської міськради, авторка ухвали про Програму підтримки та розвитку волонтерської діяльності у Львівській МТГ на 2023-2025 роки Уляна Пак.

"Насправді місто зараз активно допомагає волонтерам, але ця підтримка є у такому ситуативному режимі – співпраця з волонтерами не є врегульована документально на рівні рішень ради. Ми б хотіли чітко зафіксувати, які зобов’язання у підтримці волонтерів бере на себе міська рада, хто із профільних структурних підрозділів за що буде відповідати, щоб волонтери могли зрозуміти, куди їм потрібно звертатися" – пояснила депутатка.

За її словами, основні ідеї програми – це інформаційна, правова та організаційна підтримка волонтерів, а також тренінги щодо фінансів, звітності, як правильно організувати всю документацію чи менеджмент волонтерської організації.

"Європейці лише зараз починають розуміти, чим для нас є волонтерство, бо вони сприймають волонтерство за поклик душі, а не за потребу, як це є у нас.

В ідеалі волонтерський рух у сталих демократіях має ширше розуміння – це стосується і лікарень, і екології, і допомоги літнім людям тощо.

Зараз ми говоримо про програму, яка діятиме у Львові до 2025 року. Перш за все нас цікавить допомога українській армії, але в наступні роки після нашої перемоги ми плануємо й інші заходи, які будуть підтримувати різні волонтерські організації. Культура волонтерства, це теж дуже важливо, і її можна навчати дітей у школі. Тому у нас передбачені різноманітні освітні програми для школярів, яким вчителі розповідатимуть про волонтерство" – додала Уляна Пак.

У програмі розглядають можливість виділення комунального приміщення, щоб організувати склади для волонтерів, а також створення волонтерського хабу.

На сайті Львівської міської ради хочуть розмістити інформацію про всі волонтерські організації, які діють у Львові, щоб кожен мешканець Львова зміг обрати, куди долучитись, залежно від напрямку діяльності.

"Місто має стати своєрідним мостом між бізнесом, який готовий донатити, та між волонтерськими організаціями, які віддають свій час іншим. Програма сприяння розвитку волонтерства дасть змогу сформувати міцну команду, об'єднати активних мешканців міста" – резюмував депутат Назарій Бербека, який взяв участь в презентації програми.

Нагадаємо, що Львів подав заявку на участь в конкурсі "Волонтерська столиця Європи" на 2024 рік, частина заходів із Програми є вказані у заявці. Автори програми наголошують: якщо Львів стане Волонтерською столицею, то завдяки цьому статусу місто зможе отримувати підтримку для розвитку волонтерства.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.