Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

крематорій у Львові

Сергій Ткач/Левандівка – рідний дім

Понеділок, 31 травня 2021, 10:37

Львівський крематорій ім. А. Садового обслуговуватиме мешканців Левандівки поза чергою

крематорій у Львові

Мешканці Львова пропонують до 2025 року збудувати у місті крематорій.

Ще 26 квітня, на порталі е-петицій Андрій Маринюк зареєстрував петицію з вимогою збудувати крематорій у Львові до 2025 року.

За словами автора петиції, у місті дуже гостро стоїть питання з похованням померлих. Місць на кладовищах катастрофічно не вистачає, тому заради їх розширення у міськраді вирішили вирубати 10 гектарів Брюховицького лісу.

Також території чинних кладовищ перебувають в жахливому стані, забруднюють навколишнє середовище та потребують великих коштів на їх утримання.

"Значно зросли витрати громадян на поховання, середній цінник проведення поховання у Львові починається від 18 тисяч гривень при наявності власного місця, без врахування подальшого догляду за могилою. Натомість комплекс послуг з кремації в місті Києві, з залученням комерційних структур обходиться від 5000 гривень. Депутати Львівської міської ради керуючись надуманими забобонами, міфами та власними інтересами, переконують львів'ян, що кремація не відповідає християнському вченню і не визнається церквою. Натомість представники церкви та церковні канони запевняють, що кремація жодним чином не суперечить основам християнства" – йдеться у тексті петиції.

Автор петиції повідомляє, що не забороняють кремацію, коли її не вибрали з причин, які суперечать християнському віровченню, Кодекс канонічного права Римсько-католицької церкви та Кодекс Канонів Східних Церков, а капелан міської ради, отець Павло Дроздяк розповів, що за Папи Павла VI, у 1963 році, вперше з'являється офіційний документ про те, що кремація не суперечить доктрині віри. 

"Пропоную негайно віднайти необхідні кошти та затвердити дорожню карту з чітко визначеними датами на побудову крематорію у Львівській міській територіальній громаді, та введення його в експлуатацію не пізніше 2025 року" – вимагає автор петиції.

Станом на сьогодні петиції набрала 622 голоси із 500 потрібних, тому міськрада, згідно з порядком подання та розгляду електронних петицій, на наступному засіданні сесії має її прийняти або відхилити.

Нагадаємо, у квітні цього року комісія фінансів міськради не підтримала будівництво крематорію у Львові. Депутати вважають це будівництво недоцільним. Натомість ще на початку березня вони дозволили розширити територію Голосківського кладовища на понад 32 гектари з вирубкою навколишнього лісу.  

Раніше, 19 вересня 2019 року, у Львові провели публічну консультацію щодо доцільності будівництва крематорію, а у травні 2020 року у міськраді наголосили, що землі для поховання на кладовищах Львова вистачить приблизно на один рік.

Тоді ж у мерії планували оголосити Всеукраїнський архітектурний конкурс щодо будівництва крематорію.

Додамо, що електронні петиції у Львові були ввели з 22 лютого 2016 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.