Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

медичний заклад у Львові

П'ятниця, 8 березня 2024, 13:07

Лише на двох сайтах львівських медзакладів є інформація про безплатні послуги

медичний заклад у Львові

Львів'яни не завжди можуть безплатно отримати послуги з пакета НСЗУ у лікарнях міста, а перелік цих послуг відсутній на більшості сайтів медзакладів.

Про це йдеться у відповіді Львівської міської ради на запит депутата міськради Львова, керівника фракції Європейська Солідарність Петра Адамика від 9 лютого 2024 року щодо належного висвітлення переліку медичних послуг, які надаються закладами охорони здоров'я Львівської МТГ.

За інформацією Львівської міської ради, всі дані про перелік безплатних послуг, доступних львів'янам у медичних закладах міста за програмою медичних гарантій, тобто з компенсацією Національною службою здоров’я України (НСЗУ), є на сайтах лікарень, а також про це можна дізнатися у додатку Helsi та у працівників реєстратур.

"З метою інформування мешканців територіальної громади та виконання умов договорів, укладених закладами охорони здоров'я Львівської МТГ із НСЗУ про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, на вебсайтах закладів охорони здоров'я Львівської МТГ розміщено інформацію про медичні послуги, що надаються за Програмою медичних гарантій, місця надання послуг, графіки їх надання медичним персоналом, графіки роботи медичних працівників, які надають медичну допомогу, контактні дані для запису на прийом до лікаря" – йдеться у відповіді на запит.

Медичний персонал лікарень та працівники реєстратур зобов’язані інформувати пацієнтів про права на отримання медичних послуг за програмою медичних гарантій, а також у додатку Helsi створено єдиний медичний інформаційний простір, що забезпечує можливість для пацієнта вибору місця та часу для отримання необхідної медичної послуги.

У міськраді наголосили, що з цією інформацією можна ознайомитись на сайтах: КНП "1 ТМО м. Львова"КНП "Львівське ТМО 2"КНП "1-а міська поліклініка"КНП "2-а міська поліклініка"КНП "3-я міська поліклініка", - КНП "4-а міська поліклініка", КНП "5-а міська клінічна поліклініка" та КНП "6-а міська поліклініка".

Однак лише на двох з цих сайтів розміщена інформація про безплатні послуги, натомість на інших перелічені лише платні послуги або взагалі немає жодної згадки про них.

Крім цього, у лікарнях Львова львів'яни не завжди можуть безоплатно отримати послуги з пакета НСЗУ.

"Кількість медичних послуг, які надаються закладами охорони здоров'я Львівської МТГ за Програмою медичних гарантій, визначена у договорах, укладених з НСЗУ, і оплата таких послуг проводиться за глобальною ставкою лише в межах суми, обумовленої договором. З врахуванням цього, у разі звернення пацієнта за медичною послугою у місяці, коли кількість таких послуг вичерпана за Програмою медичних гарантій, такому пацієнту пропонується запис надання послуги на наступні періоди або на платній основі" – наголосили у міськраді Львова.

 

Нагадаємо, з 1 квітня 2021 року в Україні розпочався другий етап медичної реформи та запрацювала програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися нею й отримати безплатні медичні послуги, пацієнт повинен укласти декларацію з лікарем, який видаватиме електронне направлення.

А з березня 2023 року в Україні запустили наступний етап медичної реформи, який передбачає створення спроможної мережі лікарень. Згідно з ним на території Львівської області створили госпітальний округ, який включає 37 лікарень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.