Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Оксана Линів

Фб О. Линів

Понеділок, 25 березня 2024, 11:19

Линів вважєє пропагування російських композиторів своїм інтернаціональним обов'язком

Оксана Линів

Диригентка Оксана Линів вважає, що твори російських композиторів є невіддільною частиною репертуару оперних театрів цілого світу.

Про це повідомляє Оксана Линів на своїй сторінці у Фейсбуці.

Львівська диригентка й музична директорка Муніципального театру Болоньї Оксана Линів, яка у липні 2025 року виконає оперу Петра Чайковського "Євгеній Онєгін" у Саксонській державній опері Дрездена (Німеччина), заявила, що твори російських композиторів належать до світової музичної спадщини та є невіддільною частиною репертуару симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу.

"Від початку періоду воєнного стану на території України припинили виконувати музику Чайковського, Прокоф'єва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського та ін. Та все ж твори цих композиторів належать до обов'язкового репертуару кожного диригента, чия кар'єра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини. Вони є невід'ємною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформований ще сотні років назад" – наголосила Линів.

Вона додала, що українські диригенти за бажання також можуть поступово впроваджувати виконання маловідомих українських композиторів. 

Нагадаємо, що у квітні 2022 року Оксана Линів, яка мала брати участь в постановці опери "Іоланта" російського композитора Петра Чайковського за участі російських музикантів, заявляла, що "заклики зробити Чайковського винним у діях чинного президента Росії" її не переконують, попри бойкот її концерту українськими мисткинями.

Пізніше вона заявила про погрози з боку земляків та відмовилася від опери "у зв'язку з погіршенням стану здоров'я та різкими болями в спині, що унеможливлює продовження диригування".

Детальніше про цей скандал Варіанти писали у статті "Білочка та москвофілочка", де поміж іншого варто зауважити той факт, що управління культури Львівської міської ради відмовилося коментувати Варіантам цю ситуацію.

Крім цього, у вересні того ж року Линів говорила, що вважає музичні твори російських композиторів світовим надбанням, яке не підлягає політичному бойкоту.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.